Ce este învățarea socială?

Când cineva se gândește la cel mai recent lucru pe care l-a învățat, primul lucru care îi vine în minte este probabil ceva ce a învățat în școală. De exemplu, cuvintele din vocabularul francez, pe care trebuia să le cunoști pentru următorul test. Învățarea unor astfel de lucruri poate fi utilă în viitor: dacă mergi vreodată în Franța în vacanță, vei putea cere indicații, de exemplu.

În mod clar, învățarea cunoștințelor poate fi destul de importantă. Cu toate acestea, pe lângă faptul că înveți din cărți, poți învăța și de la și despre oamenii din jurul tău. Aceasta se numește învățare socială: învățarea de noi informații într-un context social, sursa acestor informații fiind alte persoane. Exemplele sunt învățarea de la, sau despre alte persoane. De cele mai multe ori, suntem înconjurați de alți oameni, de la care învățăm în fiecare zi, poate fără să ne dăm seama.

Spre exemplu, oamenii sunt buni la a învăța despre cele mai bune alegeri de făcut. Și totuși, dacă urmărim alți oameni care se concentrează pe a învăța același lucru, devenim și mai buni. Când urmărim alegerile altora, indiferent dacă rezultatele sunt bune sau rele, avem informații suplimentare despre care ar putea fi cea mai bună alegere. Procesăm aceste informații suplimentare pentru a aduce îmbunătățiri propriilor alegeri. Așadar, este mult mai eficient să învățăm din greșelile și succesele altora decât să ajungem pe cont propriu la o înțelegere a lucrurilor. În zilele noastre, putem învăța mai ușor de la alți oameni, în mod indirect, cu ajutorul internetului. Mulți oameni care au devenit profesioniști în sport, arte sau alte domenii, au folosit învățarea socială și asta i-a împins spre succes. Dacă persoana de la care vrem să învățăm este deschisă și comunicativă, totul decurge și mai bine. Jucătorul profesionist de poker Mark Foresta încurajează sentimentele de apropiere între el și public, ceea ce este un sentiment cu adevărat încântător pentru ambele părți. El însuși învață de la alții, observă cum aceștia se descurcă în situații similare și, astfel, devine un jucător de poker mai bun. În 2014, celebrul fotbalist român Gheorghe Hagi vorbea despre execuția sa cu piciorul stâng – care a adus multă bucurie românilor și multe succese senzaționale – spunând că a reușit să o facă doar prin multă practică și inspirându-se de la brazilianul Eder, un stângaci de excepție.

Un alt tip comun de învățare socială este învățarea despre alți oameni, prin interacțiunea cu aceștia. Când învățăm despre alți oameni, învățăm cum sunt ei și cum se comportă. Pentru acest tip de învățare, trebuie să acordăm atenție comportamentului altora, astfel încât să putem utiliza aceste informații în deciziile viitoare.

De exemplu, atunci când dezvăluim un secret unei persoane, iar aceasta ajunge să îl dezvăluie, învățăm că este mai bine să nu ne mai spunem secretele.

Deși există o mulțime de lucruri pe care le putem învăța despre alți oameni, mulți cercetători studiază modul în care descoperim aspecte despre credibilitatea altor oameni. Să învățăm în cine putem avea încredere este foarte important, deoarece ne ajută să decidem dacă putem crede lucrurile pe care le spune o persoană.

Învățarea socială funcționează astfel: când învățăm ceva, actualizăm lucrurile pe care le știm, cu noile informații. Creierul este implicat în această actualizare: funcționează ca un calculator. Acesta calculează constant diferența dintre ceea ce o persoană se așteaptă să se întâmple și ceea ce se întâmplă de fapt. Dacă se întâmplă ceva neașteptat, acest lucru poate surprinde. Surpriza se numește eroare de predicție „surpriză”, iar persoana în cauză a făcut o eroare în ceea ce a prezis că se va întâmpla. Creierul notează această eroare de predicție și se asigură că persoana va învăța din ea, actualizând ceea ce știe deja, cu noile informații.

În concluzie, învățarea socială este o abilitate importantă. În primul rând, învățarea din comportamentul altor oameni și din greșelile și succesele rezultate este mai eficientă decât să înțelegem lucrurile pe cont propriu. Apoi, aflând despre alți oameni prin interacțiunea cu aceștia poate ajuta la construirea de relații bune. Când ceea ce se întâmplă de fapt nu se potrivește cu ceea ce o persoană a prezis că se va întâmpla, erorile de predicție sunt calculate în creier, iar ele au ca rezultat învățarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *