USR: Creșterea salariului minim brut nu înseamnă mai mulți bani pentru cei care muncesc

Majorarea salariului minim brut pe economie, cu care se laudă Marcel Ciolacu și PSD, nu înseamnă că românii vor rămâne în mod real cu mai mulți bani în buzunar și nici că o vor duce mai bine.

Creșterea salariului minim brut nu însemnă creșterea salariilor, așa cum plafonarea prețului la produse nu înseamnă că ele vor deveni mai ieftine, ci că unele vor dispărea de pe rafturi, iar altele, neplafonate, se vor scumpi și mai mult. Majorarea salariului minim brut pe economie înseamnă doar creșterea salariului sub care este ilegal să muncești. Dacă PSD chiar ar vrea să ajute oamenii, ar reduce taxarea muncii și astfel ar crește salariile nete. Românii plătesc cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici în Europa. Iar la salariile medii suntem pe locul 8. Cerem Guvernului PSD-PNL să nu mai impoziteze sărăcia în România”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Din cei 400 de lei majorare de la 1 iulie, românii plătiți cu salariul minim rămân doar cu 242 de lei. Creșterea reală este însă și mai mică, în condițiile în care România este, pentru a patra lună la rând, campioană la inflație în Uniunea Europeană.

Creșterea salariului minim brut este un mod al statului de a lua mai mulți bani din economie. Pe de o parte, angajații pe salariul minim vor plăti mai mulți bani ca taxe. Pe de altă parte, micii antreprenori, care trebuie să se angajeze pe sine în propria firmă, vor plăti și ei taxe mai multe. Și, nu în ultimul rând, PFA-urile, oamenii care muncesc independent și au chirii sau dividende, vor plăti taxe mai mari, pentru că CAS și CASS se plătesc în funcție de valoarea salariului minim. Deci, statul va lua mai mulți bani din mediul privat. Cine câștigă din majorarea salariului minim brut? Casta politică și cei angajați la stat. Salariile multor angajați la stat se calculează în funcție de salariul minim. Când crește salariul minim le cresc și lor salariile. Și nu doar atât, cresc și pensiile speciale, care sunt legate de salariile în plată din branșa respectivă”, precizează Claudiu Năsui.

Majorarea salariilor se poate face prin reducerea taxării muncii. În felul acesta statul nu ar mai pune o povară suplimentară pe întreprinderi, și așa lovite de guvernarea PSD-PNL, și nu ar mai cauza șomaj, mai ales în rândul celor cu venituri reduse. Creșterea salariului minim brut se va traduce la noi în reducerea producției, distrugerea unor industrii, cum ar fi textilele, și în creșteri de prețuri.

PSD și anexa sa la guvernare, PNL, sunt însă interesate doar să ia mai mulți bani la buget de la oamenii care muncesc cinstit, pentru a-i risipi apoi pe speciali și sinecuriștii care au împânzit ministerele și companiile naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *