Universitaria: Pactul pentru învățământ superior de stat la Râmnicu Vâlcea. Este prioritatea zero a orașului
În anul 2008 când am scris primele rânduri în presa vâlceană, fiind încă inginer, cochetând cu presa, am punctat necesitarea unei universități de stat la Râmnicu Vâlcea, ca o condiție absolută pentru a da un stimulent de dezvoltare acestui oraș.
O universitate de stat la Râmnicu Vâlcea ar fi adus pe mai multe planuri plusuri care ar fi schimbat de mult compoziția socială a acestui oraș. În primul rând municipiul ar fi beneficiat de o societate civilă de esență, ar fi avut parte de o elită care se forma treptat, ar fi avut o altă înscriere în cartea de resurse pentru eventuale investiții de calibru aici. Ar fi schimbat viața socială, viața mondenă, viața culturală (Orașul este extrem de mediocru deși are atâtea societați anonime culturale pline de ”maeștri”).
Era prematur articolul meu de atunci și diligențele mele într-o eră a binomului cleptocrat CET-Oltchim și a unor capitaliști parveniți erau demne de luat peste picior. Oricum cu astfel de articole am intrat în presă, cerând un upgrade pentru acest oraș. Și nu am renunțat niciodată.
Suntem azi, la peste 16 ani distanța de visele unui inginer de șantier care scria pe forumul unor ziare, îmi place să cred că deja au altă greutate astfel de articole, scrise acum din loja revistei Râmnicu Vâlcea Week, de același autor, ceva mai cărunțit. Și care cred că sunt luate în serios.
Da, este momentul ca toate forțele politice din Râmnicu Vâlcea, indiferent de adversități, de conflicte, de tensiuni să facă acest pact. Universitaria. L-aș numi. Ar scrie istorie și ar reseta complet orașul nostru, ducându-l într-o altă ligă.
Râmnicu Vâlcea este în ipostaza de a-și permite așa ceva. Ce ar aduce o universitate de stat la Râmnicu Vâlcea: În primul rând, ar păstra absolvenții de liceu acasă. Nu pe cei cu 10 pe linie. Dar absolvenții de 7 sau 8 la bacalaureat ar rămâne aici. Mai ales din cei cu familii modeste financiar (a susține un student la București înseamnă 1000 de euro lunar, la Cluj viața este și mai scumpă). Acești studenți ar forma zona de intelghentia care ar pune o cărămidă la dezvoltarea social mentală a orașului dar și a stațiunilor din jur. Se știe că studenții sunt plimbăreți și le place turismul de agrement. Da, ar rămâne în Râmnic segmentul de tineri educați între 18 și 25 de ani, care lipsește cu desărvârșire.
O masă de studenți, să spunem 500 pentru început înseamnă o bază de recrutare și o resursă a pieței de muncă pentru companiile care doresc să investească aici sau deja sunt prezente. O universitate tehnică în primă fază ar putea să includă chimie industrială, energetică, industrie alimentară, inginerie în turism, construcții, mecanică sau robotică industrială (liceenii noștri sunt super la acest capitol), infomatică, telecomunicații. Râmnicu Vâlcea se va afla la 1h.30 de București, odată cu autostrada, alt aspect extrem de important pentru schimburile dintre cele două orașe. S-ar schimba și compozitul politic al partidelor.
Așadar este momentul T zero pentru o astfel de investiție. La care trebuie să se ralieze toți decidenții din politică, din administrație. Indiferent de rezultatul algerilor din 9 iunie, acest proiect, este proiect de oraș și proiect de județ. Vâlcea poate atrage studenți din tot bazinul Olteniei, din zona rurală, poate contribui decisiv la schimbarea economiei și a profilului economic de județ. O universitate de stat va fi creierul care va modela viitorul și perspectiva acestui oraș.
Peste zeci de ani, cei care vor pune bazele în acești ani, învățămâmntului universitar de stat vor intra în istorie precum fondatorii unui nou oraș. Un oraș universitar.
Eu personal și Râmnicu Vâlcea Week vom urmări acest proiect, îl vom monitoriza și sper să reușească. La acestă oră printre candidații la primăria Râmnicului sunt trei ingineri și un economist. Deci oameni de la care avem pretenții că vor duce la bun sfârșit acest proiect de oraș. Universitaria.
Liviu POPESCU