Suteşti – muzeul colţului de rai al Vâlcii sau colţul de rai al muzeului de Vâlcea

Comuna dacologului Dumitru Bălaşa se impune ca o axă clară pe drumul viilor, ştiind să adune într-un compozit de excepţie atât viile nobile de pe culmi, pădurile de aur ale stejarilor de sud, merii care zburdă pe valea Pescenei şi nu în ultimul rând fâneţele care păzesc fiecare margine de casă.

Comuna aşezată în istorie de Neagoe Basarab, loc de pelerinaj pentru pandurii lui Tudor, basm al Bobriceştilor, centru aristocratic de veac XIX, acesta este Suteştiul. O localitate care va avea un muzeu în mijlocul pădurii, într-o casă de poveste, rămasă ca o insulă de prea frumos, în arhipeleagul agro-turistic al Suteştiului.

Primăriţa Carmen Lixandru ştie să exploateze acest compozit de istorie, tradiţii, cultură, geografie şi doreşte să impună Suteştiul drept reşedinţă de excelenţă pentru cei care vor să se stabilească în ruralul european.

„Pentru asta vreau să punem la punct infrastructura comunei. Au început lucrările de asfaltare, e vorba 3,5 km în satul Pietroasa şi 5 km în Suteşti. Mai trebuie spus că se lucrează la modernizarea drumului Boroşești – Verzea, e vorba de balastare, pietruire, rigole, adică 12 km total. Cu proiectele depuse pe OG 28, mizăm că vom finaliza asfaltul. Vreau ca în acest mandat să termin cu apa şi canalul”, spune edilul din Suteşti.

În ultimii 2 ani se înregistrează o creştere a celor care se stabilesc în Suteşti, mulţi din Drăgăşani, comuna devenind astfel una cu aspect rezidenţial, cu case noi şi elegante.  Mulţi care au ieşit la peCarmen genericnsie optează pentru o revenire acasă, la Suteşti şi se speră ca tinerii care au muncit în străinătate să vină şi să acceseze fonduri pentru a porni afaceri.

Autorităţile locale doresc investitori în zonă, dar investitori care să respecte geografia terenului, să conserve stilul arhitectural şi tradiţiile.

„Se spune de prea multe ori că Transilvania este cea mai frumoasă regiune a României. Nu contestă nimeni că Transilvania are locuri minunate, dar Oltenia, în zonele montane şi de dealuri, are poate locuri de care puţină lume a auzit, nu au fost mediatizate. Şi astfel, istoria şi natura au lucrat în taină pentru a construi cu adevărat ceva de excepţie. Una din aceste zone este Bobriceştiul”, mai spune Carmen.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *