Mircia Gutău va fi votat de PSD, PPDD, PRM şi jumătate din liberali

Nu sunt sociolog cu patalama, dar, judecând obiectiv pasiunile izbucnite pe plaiurile Râmnicului, după anunţul candidaturii lui Mircia Gutău la primăria de oraş, pot da un verdict sec: o fi Mircia Gutău candidatul PNL, dar el va fi votat de un electorat majoritar PSD. Nu mă refer la activul de partid social-democrat, ci, practic şi ideologic, la electoratul cu trăsături PSD.

Este foarte simplu de luat un bisturiu şi de făcut o incizie în societatea care compune urbea noastră: Gutău se mulează perfect pe aşteptările majorităţii sociale ale acestui oraş, fiind cel care „nu intră în discuţii filosofice”, mergând pe verbul direct. Este o proiecţie de comportament brevetată de Ion Cîlea – socializarea nesofisticată.

Gutău place, şi place apriori omului simplu, celui de la bloc, din C-uri, G-uri, F-uri, D-uri, N-uri, celui pentru care paradigma moralităţii pe care o preferă „intelectualii de Facebook” nu este un criteriu de selecţie. „Toată lumea fură”, spune subconştientul acestuia, „numai că pe unii îi prinde”. Adică, „şi eu fur de la mine de la fabrică electrozi, şi şeful meu fură ţevi, şi directorul fură ciment, şi patronul fură statul prin evaziune fiscală”. Şi atunci care este heliş-belişul?

În acest sens, procentul de 40% al lui Mircia nu este deloc unul ireal, ci este chiar unul real sau chiar mult mai mic decât în realitate, Gutău fiind, de fapt, exponentul stângii şi proiecţia maselor. Categoric că sudorul, lăcătuşul, electricianul, pieţarul vor vota cu Mircia Gutău, indiferent de partidul care îl susţine. La aceştia se adaugă intelectualul pragmatic. Cu alte cuvinte, electoratul lui Ponta din 2014 se va regăsi clar, în proporţie de 90%, în electoratul lui Gutău.

Cine nu va vota cu  Gutău? Aproape jumătate dintre votanţii lui Iohannis sau, mai exact, o parte din electoratul universitar, cel care are morala la purtător, cel care manifestă un fundamentalism pro-DNA. În Râmnicu Vâlcea, acesta este un segment redus ca pondere şi care, în niciun caz, nu va convinge masele să schimbe votul.

„E condamnat de două ori!”…”Ei şi?” va spune nea Vasile de la scara B, jucând table.  Cu alte cuvinte, PNL a făcut o mutare categoric câştigătoare, dacă va rămâne aşa, propunând electoratului din Râmnicu Vâlcea „omul dreptei, iubit, însă, de stânga”. O lovitură clară de şah, care nu poate fi contracarată de PSD, în acest moment.

Altfel spus, la alegerile din iunie anul viitor, vom avea cam următoarea structură pe vot, din punctul meu de vedere, judecând doar prin prisma celor trei principali candidaţi:

Mircia Gutău, votat 90% de electorat „neînregimentat” PSD, PPDD, PRM, plus „50% activul pragmatic al PNL” – câştigător.

Romeo Rădulescu – activ PNL şi ideologi de dreapta, dar cu procent scăzut, intelectuali idealişti şi fundamentalişti DNA – locul 2 sau 3.

Ion Gigi Matei – activul oficial al PSD – locul 2 sau 3.

Restul, aşa cum am spus, având în vedere poziţionarea Râmnicului de Vâlcea ca centru „lumpen proletar”, şi nu ca  centru universitar, sunt discuţii stereotipe de Facebook. Fără nicio intersecţie juridică în schemă până în luna iunie 2016, tandemul Buican – Gutău nu are probleme. Candidează la Râmnicu Vâlcea, nu la Cluj sau la Berlin!

Mihai IONESCU

One comment

  • geo

    Ai gândit mult articolul asta…probabil o sa il voteze cei care l-au votat și prima data,adica oamenii cu viziune de dreapta,care l-au votat pe iohannis cu toate ca era asociat cu Blaga și toată mafia portocalie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *