Investițiile de peste 20 de milioane de euro, au adus Bălceștiul pe locul 12 în clasamentul economic al Vâlcii

Bălceștiul poate fi numit un mic pol regional pentru cele 5-6 localități din zonă. Are o dinamică acest orășel, unde mici afaceri se împletesc cu industria serviciilor. Între agricultură și mica industrie, cu o industrie de servicii bine conturată, Bălceștiul cu 600 de lei per capita și cu aproape 3 milioane de lei venituri totale,  este al 12 în clasamentul economic general al Vâlcii.  O creștere substanțială de la, 431 lei per capita în Vâlcea și cu venituri totale de 2,09 milioane lei în 2022.

O veche comună până în 2003, târgul de pe Olteț de acum mai bine de un secol, orășelul care păstrează bine o patină a timpului, cu casele vechi ale târgoveților de veac 20, începe timid să aibă o carte de vizită. Cine calcă pentru prima dată în Bălcești, realizează că nu intră întocmai într-un oraș sărac, ci un oraș care se străduiește să găsească o identitate economică.

Investițiile de peste 20 milioane de euro care au fost implementate aici, fonduri europene, încep să-și spună efectul. Orașul are drumuri, are clădiri renovate, are un liceu modern, o școală reabilitată, aici funcționează o școală profesională unde există concurență și unde avem elevi care învată meserie în industria agro-zoo.  Și se lucrează la vechiul și noul spital orășenesc. Se extind gazele, se modernizează drumuri. Anul acesta se creează un serviciu public de transport. Se vor amenaja parcuri iar centrul civic intră în reabilitare.

Tot în acest an în Bălcești se vor ridica primele blocuri după 34 de ani. Este vorba de blocuri nZeb pentru tineri, apărând astfel un mic cartier în acest frumos târg de pe Olteț. Unde urmează să fie restaurată și pusă în valoare biserica din Gorunești. Și urmează să fie amenajat un un complex de agrement în zona Dealul Râii – Drapel.

Nu în ultimul rând a fost depus pentru finanțare proiectul pentru Centrul Cultural Petrache Poenaru și au fost semnate proiectele de reabilitare energetic a liceului și grădiniței cu program prelungit.

Bălceștiul așadar se adaptează zonei, se bucură de legăturile directe cu Craiova, capitala regiunii și numără foarte mulți antreprenori. Este un oraș care raportat la populația are peste 100 de mici administratori de firme.

Așa cum am spus, are chiar și niște făbricuțe și Constantin Aleca lucrează la documentații care privesc atragerea de noi fonduri europene.

”În tot ce înseamnă instituții publice, vom  ridica blocuri noi pentru tineri, da, nea-m propus să devenim un centru regional aici pe Vâlcea, la limita între județe. Asta facem și asta este soluția noastră. Orașul nu putea ieși din zona săracă a economiei fără spriinul fondurilor europene. La care se adaugă complementar, fondurile guvernamentale. Vrem să atragem investitori, este clar că cu cât mai multe IMM-uri cu atât bugetul este mai mare, o forță salarială care se dimensionează și crește nivelul de trai”, susține Aleca. Orașul are gaze, apă, canalizare și se află la aproximativ 40 km de Craiova.

Așadar, micuțul Bălcești, are perspective de dezvoltare, dacă privim cifrele din urmă, vorbim de o dinamică și asta este în sensul pozitiv al axei economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *