După 8 ani, Spitalul din Bălceşti, unul dintre cele mai vechi din Vâlcea, ar urma să fie redeschis

În 2011, guvernul a publicat lista neagră a 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni.

Unitatea medicală din Bălcești a fost trecută pe lista neagră și în acest fel a ajuns să fie transformat în cămin de bătrâni. Chiar în ziua de 1 martie, când spitalul a fost închis, un om a decedat chiar în faţa porţilor închise.

În 2011 s-a făcut o mare nedreptate prin desființarea acestui spital, unul dintre cele mai vechi din Vâlcea, înfiinţat de boierii Oteteliş.

După desființarea spitalului s-a înființat un cămin de bătrâni pe un program de interes național finanțat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul a durat însă doar până în 30 octombrie 2015. Bătrânii au fost aduși în cămin din toată țara. Din Bălcești au fost opt, ultima dată au rămas doar patru. După ce programul s-a încheiat, povara cu plata serviciilor a rămas doar pe umerii bugetului local. Ulterior nemaifăcând faţă cheltuielilor, Căminul de Bătrâni s-a închis.

Primăria Bălceşti şi Consiliul Judeţean Vâlcea au devenit parteneri şi coooperează în prezent ăentru deschiderea unităţii sanitare din zonă, unitate care ar deservi 55.000 de locuitor din 14 localităţi.

Marţi, 22 ianuarie 2019, comisia specială, constituită la iniţiativa Preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru înfiinţarea unei secţii exterioare a SJU Vâlcea în oraşul Bălceşti, comisie coordonată de directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, Dan Ponoran, s-a întrunit, în prezenţa Preşedintelui Constantin Rădulescu, cu scopul de a stabili paşii care trebuie urmaţi pentru realizarea acestui obiectiv.

Având în vedere că Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a comunicat concluziile cu privire la cerinţele şi condiţiile legale care trebuie întrunite pentru înfiinţarea acestei secţii, informaţii comunicate atât primăriei Bălceşti, cât şi coordonatorului comisiei, în cadrul acestei întâlniri s-a decis parcurgerea următoarelor etape: convocarea pentru luni, 28 ianuarie 2019, a comisiei tehnice mixte, în vederea stabilirii ultimelor detalii şi a măsurilor ce trebuie luate; armonizarea cadrului legal la nivel instituţional; stabilirea organigramei şi a statului ce funcţii pentru secţia exterioară; evaluarea efortului bugetar; întocmirea graficului, pe zile, pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *