Buneştii Vâlcii – apele din subteran au binecuvântat oamenii şi locurile de deasupra

Aşa cum s-a hotărât pe vremuri ca pământul să aibă pe alocuri fărâme de rai, tot aşa, prin acest judeţ elegant numit de străbunii noştri cu nume de lup (Vâlcea), au apărut şi porţiuni unde s-au adunat la un loc şi psalmii Bibliei, şi îngerii nopţii, şi floarea de măceş, şi floarea de căpşun. Căci da, azi vom vorbi despre Buneşti. Prima mare comună frumoasă de pe drumul Horezului, care începe la poalele dealurilor sării şi se termină în fruntea Stoeneştiului, plimbându-şi faldurile spre marginile de Pietrari.

La Buneşti, primii români au făcut biserici de lemn, ştiind că Dumnezeu s-a arătat mai întâi pe crucea din scândura sfântă. La Buneşti, oamenii au respectat tradiţia creştină şi i-au dat cadou Maicii Domnului încă o mână, precum, pe vremuri, a făcut şi Sfântul Damaschin.

Bunesti2La Buneşti, s-a vorbit despre căpşuni, despre râul Govorei, despre moşiile mănăstireşti, însă puţină lume ştie că, sub pământul sfânt al acestei comune, fierb sarea şi apele iodate, dar şi cele sulfuroase.

Şi totul a plecat de la fapte reale care au iz de legendă. Se spune că, la un moment dat, un om al satului, Irimia, om cu stare, care avea, acum vreo câteva veacuri, multe animale, însemnând oi, vaci, capre, devenise mare târgoveţ. Era omul care aducea Râmnicului medieval smântână, lapte şi carne proaspătă. Se spune că boierii de la Râmnic nu cumpărau nimic din piaţă dacă nu era de la Irimia. Numai că, după ani buni de comerţ reuşit, peste Irimia s-a abătut nenorocirea. O boală cruntă a început să lovească în bietele animale, acestea slăbeau, nu mai păşteau şi, după câteva zile, mureau. Omul privea îngrozit cum i se ducea pe apa sâmbetei toată agoniseala. În acea vreme nu existau medici veterinari şi nu prea erau soluţii decât cele lumeşti sau băbeşti, moştenite din vechime. Dar fără efect. Ajuns aproape la sapă de lemn, Irimia a decis să nu mai meargă pe islazul cel mare, de altfel nici nu mai avea cu ce să meargă, şi s-a dus mai aproape de casă, în poiana „puturoasă”, loc unde mirosea urât şi nu prea venea nimeni cu vitele. Mare i-a fost mirarea când a văzut că, doar după câteva zile, animalele au început să aibă poftă de mâncare şi chiar să se înzdrăvenească. Nu a ştiut de ce, a crezut mai întâi că e iarba minune, dar abia apoi a realizat omul că apa din care se adăpau animalele şi care avea un miros neplăcut era miracolul. În doar un an, omul a reuşit să refacă afacerea şi a anunţat autorităţile despre minunea de la Puturoasă.

Bunesti 2Azi se ştie că izvoarele de la Puturoasa sunt la fel de curative ca şi cele de la Olăneşti. Dar în Buneşti există şi izvoare iodate şi multă saramură care freamătă în subsol încă de la facerea lumii.

Irimia este cel care a decis să pună, în mijlocul comunei, icoana Maicii Domnului cu trei mâini, prima astfel de icoană, care însă, în timp, s-a deteriorat, dar a fost refăcută de săteni în secolul trecut. O altă icoană a aşezat-o pe culmea dealului, dar aceea a dispărut în timpul comuniştilor. Cert este că, la Buneşti, nu ştim dacă de sus, s-a decis ca pământul să fie bogat atât pe deasupra, cât şi pe dedesubt. La Buneşti, oamenii sunt gospodari, „lor nu trebuie să le spui de două ori ce trebuie să facă. Există un spirit în fiecare om al locului de a lua decizii, de a le pune în practică şi de a reuşi. Iar la final, satisfacţia se trăieşte modest. Oamenii din Buneşti nu epatează”, spune primarul Viorel Radi.

Bunesti1Comuna arată ca un cartier de oraş, aşezată la poale de deal, cu mulţi tei pe margine. De altfel, un sfert din actuala populaţie este formată din râmniceni care au fugit de oraş, de blocuri. Casele sunt din acelea vechi, rearanjate, cu leandri şi trandafiri. În fiecare curte există o lămâiţă, un cireş, obligatoriu şi mulţi meri. Aici, la Buneşti, verdele crud al primăverii se păstrează şi vara. Poate datorită minunilor din pământ. Şi mai e ceva, la Buneşti, oamenii nu te salută formal, ei chiar zâmbesc atunci când îţi vorbesc, nu sunt încrâncenaţi, iar dacă stai să le asculţi poveştile, nu pleci prea curând…

Mihai IONESCU

One comment

  • CARCEAG ELENA

    Ma simt mandra ca fac parte din persoanele care s-au nascut si crescut pe aceste frumoase si indragite meleaguri ale comunei BUNESTI ,este f adevarat ca pamanturile din aceasta comuna sunt asezate pe un strat de sare si sulf ,iar de aici de pe acest frumos plai sau raspandit in toata tara persoane care sunt oameni in tot sensul cuvantului cu o educatie la fel ca cei de la oras,oameni care au devenit profesori ,doctori,ingineri etc.Pentru tot ce este frumos si bine facut in com.BUNESTI,meritul in mare parte il au cei din conducerea primariei in frunte cu primarul VIOREL RADI,care a stiut ce le trebuie satenilor si cum sa ajute la infrumusetarea si promovarea comunei.Nu stiu daca in judetul VALCEA mai sunt comune in care primariile au facut atatea pentru cetatenilor ,cum s-a facut in BUNESTI. Avem asfalt pe toate strazile,le zic strazi ca nu le mai pot numi ulite,avem apa curenta canalizare cablu tv si internet ,casele, multe au fost refacute sau reconditionate ,scoala pot spune ca arata ff bine poate mai bine decat scolile care apartin municipiului RM.VALCEA,copii sunt adusi din locurile mai indepartate de scoala cu microbuzele,etc,etc ar fi fff multe de spus,dar spun cu tarie ca ma mandresc ca fac parte din cetateni comunei BUNESTI,jud VALCEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *