Aurel Simion: Vâlcea nu are o strategie în turism; Turismul vâlcean merge pe impovizație, îi felicităm pe cei din privat care țin turismul!

În Vâlcea sunt zece stațiuni turistice. Foarte bine și îi felicităm pe cei zece primari care contribuie la acest plus turistic al județului nostru. Pe ei și mai ales pe cei din economia privată, pe acei oameni care au acceptat provocarea de a investi în turism. Sunt 32 de localități care dispun de structuri de cazare, investitori privați care au muncit și trăiesc din turism.

Din păcate, la nivelul județului nu există o strategie care să lege aceste localități. Sunt localități turistice independente și împrăștiate pe o hartă, fără legături între ele. Noi nu avem transport între Voineasa și Călimănești, între Călimănești și Olănești, ba mai mult am avut probleme de transport între Ocnele Mari și Râmnicu Vâlcea, pe 4 km! Nu avem licențe de transport în regim turistic.

Consiliul Județean cel care acordă aceste licențe nu este capabil să facă o disjuncție atunci când acordă licențele de transport. Într-un județ turistic, ar trebuie să fie un program special, de acordare de licențe turistice de transport. Cu facilitățile de rigoare. Să existe rute sezoniere decembrie-aprilie între Obârșia Lotrului – Voineasa – Călimănești – Râmnicu Vâlcea. Între Olănești și Călimănești. Rute de transport care să permită turiștilor care vin în sejur, în vacanțe la Vâlcea să nu fie legați de locația în care au cazarea să aibă mobilitate.

Nu există un forum al oamenilor din turism în Vâlcea. Pe care să-l organizeze Consiliul Județean. De exemplu, poate să fie cazat turistul la Voineasa, să meargă a doua zi la o cramă în Drăgășani sau Prundeni, o altă zi la ceramica de la Horezu, alta să vadă mănăstirile. Să fie un parteneriat între hotelieri, de genul doarme la noi, mânâncă la voi și folosește autocarul companiei X.  Ar căștiga toți actorii implicați în acest proces.

Cele zece stațiuni nu au o platormă comună, digitalizată care să fie coordonată de Consiliul Județean. Când ajungi la Topolog, la Milostea, la Câineni sau la Drăgășani, la granițele județului nu avem indicatoare că aici avem 32 de mănăstiri, cea mai înaltă cascadă, cea mare hidrocentrală, primul oraș al imnului, cele mai multe lacuri sărate, un oraș salin subteran, două parcuri naționale, canioane, peșteri. Turismul nu se face doar dacă te lauzi că asfaltezi două drumuri la bicerici, spun eu,

Nu există demersuri pentru realizarea unei căpitănii turistice, în condițiile în care sunt zece lacuri pe care se poate face agrement nautic. Cum este cel de la Călimănești, Turnu, sau Râmnicu Vâlcea.

Turismul în județul nostru merge doar din inerție. Dacă am avea o strategie nu am număra 500 de mii de turiști, cât are Brașovul în trei luni, am număra milioane care ar veni, ar reveni și și-ar cumpăra în oricare din cele 89 de localități o casă, o cabană. Un teren. Pentru că Vâlcea este și județul nemuririi, cu cea mai lungă speranță de viață. De 100 de ani, Vâlcea este în acest clasament. Cred că este cea mai bună marcă de județ. Dar noi nu o folosim.

Acestea sunt proiectele pe care eu, Aurel Simion, vreau să le facem împreună. Să le punem în implementare să aducem județul nostru în primele trei din România. Un turism pentru toate categoriile sociale.

Aurel Simion, candidat PNL Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *