Preşedintele României ar trebui ales de Parlament, dat fiind rolul său decorativ în arhitectura statului

Oare aceste partide care compun viaţa politică din România nu realizează absurdul unei situaţii? Mă refer la funcţia prezidenţială. O funcţie onorifică, fără atribuţii, în România, preşedintele este decor, să nu mai spunem că ultimul chiar a avut rol de ficus.

Bun, în toate statele europene, unde preşedintele are un rol decorativ (Austria, Italia, Germania), acesta nu este ales de popor. El este votat de parlament. Pentru că nu are nicio putere în dinamica puterii.

La noi este această anomalie, avem o funcţie decorativă, dar se consumă energie, timp, stres, bani (23 de candidaţi până la această oră), pentru a fi votată de românul de rând. Este o acţiune pre-electorală, partidele se agaţă de individul respectiv ca vehicul electoral. Vezi Traian Băsescu pentru PDL şi vezi Klaus Iohannis pentru PNL.

Altfel spus, individul care este aruncat în cursa prezidenţială, pe lângă faptul că nu are nicio putere (Băsescu a fost suspendat de 2 ori), este folosit de partide ca instrument pentru a le mări dota electorală. După care dispare din dialectica statului, Parlamentul  şi Guvernul fiind peste el (vezi cazul Kovesi).

Deci, în noiembrie 2019, românii vor vota un element nefuncţional, potrivit Constituţiei. În acest sens, se impun, cu precădere, 2 variante de modificare a Constituţiei. Fie i se dau preşedintelui puteri mărite, şi atunci se motivează alegerea sa de către popor, fie preşedintele rămâne cum este acum, iar modul lui de alegere se mută spre parlament, precum în restul statelor europene cu regim parlamentar.

Adică, fie abordăm modelul francez, fie pe cel german. În prezent, în România, avem doar un hibrid electoral, fără sens.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *