Zona Metropolitană Horezu poate deveni al doilea pol economic al județului Vâlcea

Zona Metroplitană Horezu își propune să devină al doilea pol economic de dezvoltare în județul Vâlcea, după cum susține primarul Nicolae Sărdărescu.

”Este un pas făcut pentru a consacra această zonă, aflată în plin proces de dezvoltare. Toate cele trei localități au punct comun, la nivel de turism, au zone predispuse la investiții, au potențial de creștere și pot categoric deveni al doilea motor urban și economic al Vâlcii. Vom gândi proiecte de dezvoltare împreună, ne axăm pe atragerea de cât mai multe fonduri europene, pentru a diversifica oferta locurilor de muncă, numărul locurilor de muncă, atragerea de populație și peste 1000 de agenți economici în zonă”, spune primarul din Horezu.

Cu peste 6,86 milioane lei  (998 lei per capita) și o populație oficială de aproximativ 7000 de locuitori, orașul devenit stațiune de interes național, ocupă locul 4 în Vâlcea, ca PIB și este al treilea cel mai dezvoltat oraș din județ.

Când auzim „Horezu”, ne gândim automat la ceramica populară deja celebră. Dar în afară de asta, potențialul pe care îl are orașul este încă neexploatat la adevărata sa valoare. Un lucru este însă destul de clar: a reușit să atragă bani europeni, ca să înceapă să se dezvolte pe toate axele și pe toate domeniile – producție, retail, comerț, turism, entertaiment.

Chiar dacă în acte orașul are o populație stabilă de 7000 de locuitori, în realitate, dacă adaugăm numărul turiștilor, numărul celor care tranzitează și care rămân temporar în Horezu, sare bine de 10.000.
Anul viitori va demara cea mai importantă lucrare de infrastructură și anume centura ocolitoare est a orașului, un amplu proiect care implică un viaduct de aproape 2 km.
Orașul păstrează un centru istoric  redat circuitului turistic și urban, are în portofoliu două monumente UNESCO, deține o microstațiune la 1600 metri altitudine, un spital modern și dotat cu aparatură medicală modernă, un liceu, cel mai mare din județ, școli și grădinițe. Dar și un parc industrial care crește anual în zona Treapt.
Este așadar cel mai dinamic oraș din Vâlcea, care combină reușit toate domeniile economiei – turism, industrie, servicii.
Este pe drept cuvânt capitala de vest a Vâlcii, un centru regional care impune un trend în toată regiunea, în toate localitățile limitrofe. Dacă merge bine Horezu, merg bine și comunele Olteniei de sub Munte. Și nu în ultimul rând Vâlcea.
Dar cel mai așteptat proiect al zonei este gazoductul Tetila – Băbeni, cel care va asigura racordarea la rețeaua de gaze naturale a întregii Oltenii de sub Munte. Cea care va duce la o progresie geometrică a investițiilor în zonă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *