Ziua Olteniei a fost sărbătorită si la Râmnicu Vâlcea
Vineri, 24 martie, la Teatrul Anton Pann, a fost celebrată pentru prima data Ziua Olteniei la Vâlcea. Sărbătoarea Olteniei readuce, în fiecare an, noi povești despre tradiții, personalități și istorie din Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Dolj și Olt. Marcată pe 21 martie, Ziua Olteniei oferă prilejul, comunităților sa socializeze să cunoască trecutul și să promoveze valorile prezentului.
O seară specială, plină de surprize care a adus alături oameni deosebiți, cu dragoste pentru patrimoniul natural, pentru obiceiurile și tradițiile în special din zona vâlceana a Olteniei. Un eveniment realizat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea cu sprijinul Fotogeografica, Casei de Cultură a Studenților București, a Asociației Oameni printre Oameni, alături de instituții de prestigiu susținute de Consiliul Județean Vâlcea și reprezentați de cultură de la Arhiepiscopia Ramnicului s-a manifestat printr-un program convingător, că… Oltenia trebuie promovată.
Programul artistic, expoziţia în premieră şi prezentarea catalogului ”Comorile Olteniei de sub munte” din cadrul proiectului Romania Student Tour, incursiunea în istoria comunităților umane în Zona Olteniei și degustările de produse tradiționale din Vaideeni pregătite de Maria Spinciu stropite cu renumitul vin din podgoria Dragășani au fost primite cu bucurie de cei prezenți. De la un astfel de eveniment nu putea sa lipsească Ilinca Alexandru, cea mai frumoasa figură tradițională a acestor locuri și ultimul opincar din Oltenia.
Asta pentru că, Țara Oltului ne propune mai înainte de toate un traseu sfânt spre bisericile, schiturile și mănăstirile care se află la tot pasul în cale și parcă timpul s-a oprit în loc, atunci când pășești în spațiul lor, dând impresia ca nimerești în universul medieval, sub ocrotirea sfinților din fresce și a ctitorilor. Priveliști montane de neuitat, vestigii antice, statiuni balneoclimaterice, tradiții, sarbatori pastorale acestea sunt „coordonatele” turistice ale Olteniei, în special a celei ,,de sub munte”.
”Oltenia de sub munte, un loc de o frumusețe naturală extraordinară, se întinde de-a lungul marelui drum ce traversa Țara Românească, de la Râmnicu Vâlcea, spre Târgu-Jiu și Severin, trecând prin Ocnele Mari, Hurezi, Polovragi, Novaci, Tismana și Baia de Aramă, și este străjuit la nord de Munții Căpățânii, Parâng și Retezat-Godeanu. Aici se găsesc rezervații naturale, chei, peșteri, trasee montane, mănăstiri însemnate, schituri și biserici vechi, cule boierești, fiind o adevărată comoară arhitecturală și spirituală … (din prefața catalogului).”
Și dacă facem o incursiune in literatură, Oltenia este regiunea „primului uscat continental, geologic al regiunilor carpatice, în care neamul românesc şi-a păstrat şi etnicitatea şi graiul cel mai curat. Oltenia este şi regiunea în care specificul românesc, în port, credinţă şi cultură, apare în cea mai curată şi caracteristică formă” (Popescu Voiteşti, 1943, p. 189), caracteristica sa dominantă fiind „întâlnirea aci, a Muntelui cu Dunărea, cele două axe care au condiţionat, din vremi depărtate, istoria elementului autohton din Carpaţi” (Donat, 1943, p.299).