Ziua Naţională sărbătorită într-una din cele mai vechi comune din România, la Popeştii Vâlcii

Străveche aşezare dacică, acolo unde ruinele unei cetăţi au dat nume unei păduri şi unui deal – Cărămizi, acolo unde haiducii pomeniţi de Gala Galaction au definit cea mai întinsă pădure din zona subcarpatică a Vâlcii, Popeşti, localitate, unde Cuza a mers personal, după secularizare, să dea pământ ţăranilor, a sărbătorit azi 1 Decembrie.

O comună devenită muzeu prin faptul că păstrează unul din cele mai vechi sate româneşti, în mijloc de pădure, Firijba, nu uită să-şi pomenească eroii pierduţi în cele trei mari războaie ale neamului – cel de independentă (15 victime), Primul Război (123) şi Al doilea (80), disidenţii care s-au luptat cu colectivizarea în anii 50.

Acesta este Popeştiul o localitate care curge de la vest la est, pe undele Luncavăţului, comună care azi se modernizează, având şcoli reabilitate, o unitate medicală, apă şi canalizare, având perspective de dezvoltare.

Aici, edilul Aurora Măgura a ales să cinstească trecutul localităţii, printr-o mică manifestare la proaspătul renovat Cămin Cultural. Aici, elevii ambelor şcoli au prezentat un program de poezii, cântece, dansuri, au prezentat tradiţiile zonei şi au arătat liric, povestea comunei Popeşti.

O manifestare care a adunat sute de cetăţeni din comună dar şi din localităţile vecine, oficialităţi judeţene.

„Anul trecut a fost o primă ediţie, a fost aici în centrul civic. Acum avem un cămin cultural modernizat, unde am dorit să avem o sărbătoare de suflet a noastră a românilor. Vreau să spun că au fost părinţi care au întrebat dacă în acest an, facem un program cu şcolile de 1 Decembrie. Pentru că, părinţii au spus că doresc istoria noastră să fie cunoscută de cei mici. Şi Ziua României, să fie simţită şi nu doar povestită. Eu le mulţumesc tutoror celor care au fost împreună cu noi aici, de Ziua României. La mulţi ani, dragi români!”, a spus Aurora Măgură.

Liviu POPESCU

One comment

  • andrei

    Pomeniti de dealul Caramizi,dar ati vazut drumul care duce spre acest celebru deal?drumul care trece prin satul Valea Caselor ,unde locuitori merg pe un drum nepracticabil,plin de noroi pana la glezne.Asa se traieste acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *