Zidarii din Valea Mare, recunoscuţi drept cei mai buni constructori din România

Nu ştiu dacă cineva care se uită la oraşele construite în ultimii 40 de ani în România, zecile de cartiere ridicate în anii 80, are vreo idee că totul are legătură cu Vâlcea. Cu o anumită localitate.

În 1960, odată cu colectivizarea României agricole, mulţi tineri de la ţară s-au trezit că trebuie să plece în lume şi să-şi caute un rost. Aveau două opţiuni, fie rămân la CAP, la coada vacii,  fie pleacă la şcoală la oraş să înveţe o meserie.

valea-mare2Valea Mare sau vălimărenii cum li se spune au ales a doua variantă. Nu ştim acum cine a fost cu ideea, se pare că un anume meşter Toader le-a spus celor care aveau 14 ani că singura artă care se învaţă frumos şi care dăinuie şi după ce omul pleacă din lumea asta, este zidăria.

Şi aşa s-a întâmplat. Începând cu 1960 şi până târziu după 1990, vălimărenii, cei care au vrut să deprindă o meserie au plecat în construcţii. De la zidar şi până la instalator,  de la inginer constructor, maistru, sudor, ferar betonist, vălimăreanul a devenit cel mai căutat om din România. Se spune, că şi celebrul Ion Dincă(Teleagă), a cerut ca echipele de vălimărenii să fie cele care să ridice cele mai importante edificii din ţară. Tot Bulevardul Victoria Socialismului, echipele care au lucrat la Casa Poporului, cartierul Militari, Titan, Micro-uirle valea-mare1din Târgovişte sau Trivale din Piteşti, Ostroveniul şi Republicii din Rţmnicu Vâlcea sunt exemple de şantiere unde vălimărenii au fost în linia întâi a construcţiilor civile.

„Dacă la TCH erau cunsocuţii moldovenii, în construcţiile civile, vălimărenii erau cei mai căutaţi. Chiar şi echipa de constructorii a lui Gorun din Vâlcea era formată din zidari, dulgheri etc din Valea Mare. Vălimărenii sunt cei care stăteau sus, la ultimele etaje pe schele, fără nicio problemă”, spune Dinu din Valea Mare.

După anii 2000, vălimărenii au luat calea apusului. Şi evident, unde? Tot în construcţii. Nu mare mi-a fost surpriza când am deescoperit hoteluri din Barcelona sau din staţiunile valea-mareportugheze construite de vălimăreni. Şi mai ales formate din tineri care au preluat ca un har, meseria părinţilor.

Rămân de departe cei mai buni zidari din România, cei care au lăsat în urma lor ceva.

„Tradiţia nu a murit. Şi azi în Valea Mare se învaţă tot zidărie. Din păcate nu mai sunt şcolile de odinioară, şcoli de meserii, dar meseria aici a format o castă, un renume. Şi din fericire continuă. Păcat că nu mai ridicăm nimic în România, pentru că meseriaşii din Valea Mare care umplu Europa ar munci aici în ţara noastră”, spune Constantin Briceag, primarul din Valea Mare.

AP

Mulţumiri pentru fotografiile admirabile ale domnului Constantin Negrici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *