Zeci de martori urmează să fie audiați în dosarul Transferurilor, rejudecat la CAB

Zeci de martori urmează să fie audiați de magistrații Curții de Apel București în dosarul transferurilor din fotbal, a cărui judecare a început în urmă cu cinci ani și care a fost retrimis la CAB după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Avocații lui George Copos, Gheorghe Nețoiu, Jean Pădureanu, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor Becali, Ioan Becali și Gheorghe Popescu au anunțat că vor depune o serie de probe cu înscrisuri, vor cere efectuarea de expertize financiar-contabile și vor chema mai mulți martori în vederea audierii.

CAB a acordat un nou termen pentru data de 4 noiembrie, când urmează să fie audiați șase martori — fostul impresar Sică Pușcoci, fotbalistul Cosmin Contra (Petrolul Ploiești), Dinu Gheorghe (Astra Giurgiu), Nicolae Badea, Ion Ionică și Gheorghe Pecheanu, toți foști membri în Consiliul Director al FC Dinamo în 2003, când a fost perfectat transferul lui Dan Alexa la Beijing Guoan.

La termenul de luni a fost audiat Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei Becali Sport, el fiind singurul care a dorit să fie audiat la acest termen.

Popescu a spus că își menține declarațiile date anterior în acest dosar, atât la urmărirea penală, cât și în fața instanței și a adăugat că nu recunoaște faptele reținute în sarcina sa.

Avocatul lui George Copos a cerut efectuarea unei expertize financiar-contabile ce se referă la transferul lui Cristian Dulca la Pohang Steelers și cel al lui Daniel Pancu la Galatasaray Istanbul.

Instanța CAB a respins luni cererea avocatului lui Jean Pădureanu de efectuare a unei expertize medico-legale care să arate că patronul Gloriei Bistrița se află în imposibilitate de a da declarații.

Avocatul Ioan Cazacu a afirmat că sănătatea lui Pădureanu, în vârstă de 76 de ani, a suferit o deteriorare continuă de la ultimele analize și a depus un dosar medical de peste 100 de file pentru a susține această cerere.

De asemenea, potrivit avocatului, glicemia indicată de un aparat mobil pe care Pădureanu îl are la el arată valoarea de 400.

“Lipsa de concentrare, lipsa capacității de a purta un dialog cu mine, avocatul său, mă determină să cer efectuarea acestei expertize”, a mai spus Cazacu.

Instanța i-a întrebat pe inculpații din dosarul transferurilor din fotbal dacă vor să facă declarații și toți au răspuns afirmativ iar George Copos și-a rezervat dreptul de a face declarații după administrarea probelor.

Instanța a anunțat luni că, potrivit deciziei ÎCCJ prin care s-a dispus rejudecarea dosarului, urmează să fie audiați 23 de martori, în timp ce, la termenul de joi, avocații celor opt inculpați au cerut fiecare audierea a trei-patru martori, numărul total al acestora urmând să se apropie de circa 50.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri penal și de procedură penală, în februarie 2014, pedeapsa pentru înșelăciune se va micșora, urmând să se încadreze în limitele de la unu la cinci ani, ceea ce va duce și la micșorarea termenului de prescripție a acestei infracțiuni, lucru de care ar putea beneficia și cei opt inculpați din dosarul Transferurilor.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 20 mai să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel București dosarul transferurilor în care opt oameni din fotbal sunt acuzați de spălare de bani și evaziune fiscală.

Instanța supremă a admis astfel recursul declarat de DNA și recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Nețoiu și frații Ioan și Victor Becali și a trimis dosarul spre rejudecare la CAB.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel București l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul Clubului Rapid, George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanțatorului de la Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oțelul Galați Mihai Stoica, la șapte ani de închisoare cu executare a fostului finanțator al FC Dinamo București Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la șapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei “Becali sport” Gică Popescu și la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acționar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Nețoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpați la plata unor despăgubiri către ANAF și către cluburile sportive implicate, precum și instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Toți cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, președinte și patron al Clubului de Fotbal Rapid București, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oțelul Galați, Jean Pădureanu, președinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistrița, Gheorghe Popescu.

Toți au fost acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Gigi Nețoiu, fost acționar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, Cristian Borcea și frații Ioan și Victor Becali, impresari, toți acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

DNA susține că faptele săvârșite de cei opt inculpați au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obținuți din transferuri fiind “spălați” prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la Cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, frații Becali, Pădureanu, Popescu și Nețoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virați reciproc în conturile personale, fără justificare. AGERPRES

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *