Zeci de familii de orăşeni au ales să se retragă pe timpul pandemie în locuinţele din Stoeneşti
A fost declarată cea mai bogată comună a judeţului Vâlcea, pe anul 2019, potrivot datelor Ministerului de Finanţe. Este localitatea care a reuşit să atragă fonduri europene şi guvernamentale de peste 6 milioane de euro, pentru o populaţie de aproximativ 3000 de locuitori.
Pentru administraţia Dumbravă, ultimii ani au fost decisivi în a ridica standardul de confort şi calitatea infrastructurii din localitate. Dumbravă ştie că fără a avea toate utilităţile în toate satele, nu se pot emite pretenţii de a aşezare specifică mileniului III
„Vrem să aducem gazele. Avem tot ce ne trebuie pentru a promova spre o nouă etapă de dezvoltare. Din cei care deja şi.au cumpărat aici proprietăţi, mulţi spun că vor demara investiţii ample atunci când vom avea gaze naturale. Vreau să spun că am avut zeci de familii care pe timpul pandemiei au stat aici, renunţând la apartament, Au lucrat de acasă, şi-au renovat gospodăriile, au ales viaţa la ţară, dar având majoritatea utilităţilor ca la oraş. Mă gândesc că băncile vor dezvolta mai multe reţele de ATM-uri în zonă. Un lucru este cert, localitatea a atins un grad de civilizaţie, atitudinea omului vine după stnadardul de viăţă şi de confort”, spune Dumbravă.
Comuna Stoeneşti este una din porţile de intrare în frumoasa regiune a Olteniei de sub munte. şi un reper pe drumul monahal care leagă zona Horezu de Olăneşti, pe teritoriul localităţii se află una din cele mai frumoase bijuterii mănăstireşti, schitul Jgheaburi.
Dar ce este mai important de subliniat, toate lucrările din ultimii ani, care au schimbat radical Stoeneştiul. Trebuie spus, că această localitate, acum 7 ani, nu avea nici 15% drumuri asfaltate, fiind una din cele mai degradate localităţi rurale, din apropierea Râmnicului,
Azi, Stoeneşti a intrat în topul comunelor în care apar case noi, numărul de autorizaţii de construcţie este într-o continuă dinamică şi primăria se gândeşte la perspective agroturistice, după ce deja vorbim de un prim investitor în turism în localitatea unde se află şi celebrele “Babe” ale Vâlcii, izvoare sulfuroase dar şi una din cele mai frumoase mănăstiri vâlcene.
Școala din centru este una modernă și dotată cu echipamente și materiale necesare pentru un mediu educațional european, iar în satul Dobriceni avem o grădiniță nouă. Primăria spune că va moderniza toate unităţile de învăţământ, chiar şi cele care sunt acum închise.
“Aici pot spune clar că am în comunitate un sprijin foarte bun, nu de puţine ori proiectele mari în localitate au fost discutate, dezbătute şi unele chiar iniţiate de localnici. Vrem să facem o comună aşa cum arată în Austria, în Elveţia, o localitate emblemă, curată, atractivă şi în care să vrei să locuieşti”, spune primarul Dumbravă
Nu trebuie uitat faptul că la Stoeneşti funcţionează singurul atelier de ţesătorie manuală din borangic din România.
Comuna este aşadar o adevarată scenă a unui spectacol de Vâlcea care include tradiţii, viaţă monahală, un pesiaj spectaculos, patrimoniu, izvoare sulfuroase. Este zona prin care se intră în Oltenia de sub Munte, o localitate care azi se numără printre cele mai dezvoltate din judeţ şi căutate de cei care doresc să se retragă în mediul rural, având tot confortul necesar.
.