Zborul fluturilor afectat de schimbările de climă

Sezonul de zbor al fluturilor este legat de temperatură şi poate fi afectat de schimbarea climei, potrivit unui studiu realizat de cercetători canadieni, citat de Xinhua.
Cercetătorii au descoperit că fluturii au o mare sensibilitate la temperatură şi sezonul de zbor survine în medie cu  2,4 zile mai devreme pentru fiecare grad Celsius în plus, se arată în studiul publicat în revista Global Change Biology.
Descoperirea a fost făcută după ce cercetătorii au efectuat un studiu la muzeul canadian de colecţii cu peste 200 de specii de fluturi şi au stabilit o legătură între aceste insecte şi temperaturile înregistrate de staţii meteorologice încă de acum 130 de ani.
„La temperaturi mai mari, fluturii apar mai devreme în fiecare an şi sezonul lor de zbor activ are loc mai devreme”, a declarat Heather Kharouba, autorul lucrării. „Aceasta ar putea avea câteva implicaţii pentru fluturi. Dacă fluturii apar prea devreme, s-ar putea confrunta cu gerul şi riscă să moară. Sau ar putea apărea înainte de plantele din care se hrănesc”, a menţionat Heather Kharouba.
Totodată, fluturii oferă un semnal de alarmă timpuriu în legătură modul în care alte forme de viaţă din sălbăticie ar putea fi afectate de procesul de schimbare a climei, au apreciat cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *