Zătreni, între trecut şi viitor, comuna care îşi caută o nouă identitate

Administrația publică din Zătreni se poate lăuda cu proiecte eligibile pentru realizarea investițiilor în infrastructura locală.

Constantin Lițoiu, primarul comunei a recepționat terminarea lucrărilor la extinderea rețelei de alimentare cu apă pe o distanță de 26 de kilometri, comuna având în acest moment 41 de km de rețea de apă în funcțiune, precum și la modernizarea și asfaltarea a 6,8 km de drumuri sătești, comuna având 19,5 km de drumuri asfaltate. Pentru anul în curs, edilul are în desfășurare numeroase proiecte care vor îmbunătăți confortul comunității.

Astfel, comuna Zătreni este printre puținele comune care vor avea apă și canal în toate satele.

În domeniul agricol, în Zătreni, poluaţia merge spre legumicultură, cereale şi creșterea animalelor. Fiind zonă deluroasă, în Zătreni sunt foarte puține arende, doar pe lunca Oltețului, iar în rest proprietarii terenurilor își cultivă terenurile cu porumb sau cu pomi fructiferi. Deși îmbătrânită, populația  își duce cu greu aceste munci, iar jumătate primește subvenție de la Apia. Chiar dacă, de cele mai multe ori, cheltuielile sunt cu mult mai mari decât banii primiți sau calamitățile naturale le sunt potrivnice, oamenii nu renunță și se ocupă, an de an, de cultivarea terenurilor și creșterea animalelor.

Pentru cei ce trec prin Zătrenii Vâlcii, este bine de știut că, aici, în Valea Oltețului, cultura, arta, meșteșugul dăinuiesc încă de la începutul anilor 1800. De aici au pornit oameni cultură, generali,miniști, foarte mulți ostași, încă de la revoluția lui Tudor Vladimirescu, mari personalități, dar și renumiți meșteșugari și asta pentru că, aici, la Zătreni a luat naștere prima școală de meserii. Se cunoaște foarte bine de  străvechiul olărit, dar și de renumitele plăci de teracotă cu care s-au făcut șeminee la Castele Peleș și Săvârșin.

Astăzi, Zătreniul, are un așezământ cultural care cuprinde o colecție muzeală deosebită, cu peste 3000 de piese, variată, veche, începând de la cele mai vechi unelte, monezi, războaie de tesut, costume populare, oale de pământ, documente, cărți etc. Profesorul Sergiu Popescu, pasionat de etnologie, s-a ocupat de colecționarea tuturor  pieselor care au de o valoare inestimabilă, iar dorința sa este de a fi păstrate și transmise mai departe, viitoarelor generații.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *