Vreo 2.000 de tineri vâlceni au fredonat la Constelații Rock melodiile lui Chirilă și ale lui Despot

O atmosferă boemă așa aș putea defini seara de vineri, când În Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat Ediția a II-a Reloaded a tradiționalului festival-concurs ”Constelații Rock”. Dacă prima ediție, pe stil nou, cea de anul trecut a fost un test de audiență, iată că a doua deja începe să consolideze faptul că spiritul Constelațiilor de odinioară nu a murit, a trăit recesiv trei decenii și a renoscut precum Pasărea Phoenix.

Gândită ca un concurs în trei etape, două în primăvară, când trupele debutante au concurat la două secțiuni ”Rock” și ”Metal” și una în toamnă, Gala câștigătorilor, festivalul are toate șansele să aibă un parcurs de durată, mai ales că printre organizatori, se află spiritul de geniu organizatoric al lui Mihai Răzvan Mugescu, nimeni altul, decât cel care a așezat Brezoiul pe harta lumii.

Așadar, Primăria Râmnicu Vâlcea a înțeles că în orașul nostru trăiesc și altfel de tineri, altfel de liceeni, ne referim la educația muzicală, și a fost receptivă investind într-un spectacol care place. Care adună de prin apartamente, de prin clasele de liceu, copii care fredonează, ascultă și trăiesc pe ritm de rock. Aceștia au umplut aseară terenul Arenelor Traian, încurajându-i pe cei de la Vodoo Child, Dincolo de Ziduri, BlackSheep și cântând împreună cu Vița de Vie și Vama, cei din urmă venind în Râmnicu Vâlcea, pentru prima dată, de când nu mai sunt Vama Veche.

Noi, bătrânii, contemporanii vechilor Constelații, ne-am adus țâncii să le predăm ștafeta. Și a fost bine, pentru că am văzut o mulțime de liceeni acolo, lângă scenă, la fel de dinamici, de fericiți, de frumoși, idealiști, cum eram și noi în urmă cu 30 de ani. Diferența este că noi ținem brichete în mână, aprinse, ei țin telefoanele. Copiii noștri primit cel mai frumos cadou, înainte de începerea școlii.

A fost așa, o atmosferă cu două segmente. Noi, vârstnicii pe sus, la bere, la fumat, la socializare cu vechii amici, ei, tinerii acolo jos, în Groapa Arenelor, vibrând la fiecare acord, la fiecare melodie a celor de pe scenă. A fost o întâlnire peste timp între generații, o atmosferă de familie, plăcută, relaxantă, cum sunt puține în orașul nostru prea cuminte.

De fapt, Constelații Rock, acest festival, face exact ce trebuie. Educă tinerii, îi crește, îi consolidează. Îi dezvoltă. Tinerii care au fost vineri seara la Constelații Rock vor avea un parcurs frumos în viață. Un sens profund și nu vor da greș. La un moment dat vor sta și ei sus, privind nostalgic în urmă și admirându-și discret copiii cum se distrează jos lângă scenă. Noi, bunicii, vom veni și atunci, să formăm cele trei generații care au crescut și s-au educat prin Constelații Rock.

Ne revedem și în seara asta, cu Bucovina, Celelalte Cuvinte și câștigătorii secțiuni ”Metal”. Ultimul concert Celelalte Cuvinte a fost, dacă nu mă înșel, la Râmnicu Vâlcea, pe 1 mai 1994, chiar în centru, la ceas. Deci acum aproape 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *