Votați pentru salvarea Culei din Măciuceni! Ultimele cule sunt aduse în atenția publicului larg printr-un parteneriat între Grupul CEZ în România și Institutul Național al Patrimoniului

Comuna Măciuca reușește să surprindă plăcut și din punct de vedere istoric.

În cursul veacului al XIX-lea au început să își construiască locuințe fortificate de tip culă și țăranii mai înstăriți, mici proprietari proaspăt înavuțiți prin activități de producție sau comerț sau prin slujbele dobândite. Case de acest tip s-au păstrat și în satul Măciuceni din comuna Măciuca, pe fostele moșii ale boierilor Măciuceanu.

Grupul CEZ în România a lansat un program de recunoaștere a rolului istoric pe care culele le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Național al Patrimoniului.
Proiectul “Cule în lumină“ prezintă ultimii martori ai acestui program arhitectural, atât de bogat reprezentat în vremurile de demult în provinciile istorice din sudul țării.

Cula din Măciuceni este în atenția acestui proiect și are șansa de a fi selectată pentru potențialul turistic și valoarea arhitecturală și istorică pentru care studenți arhitecți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București vor realiza propuneri creative de evidențiere a valorii arhitecturale.

Casele tip culă ale moșnenilor din Măciuceni sunt locuințe masive, cu plan compact, cu două niveluri. Parterul, ocupat inițial de beci, are puține deschideri. În trecut locuirea se desfășura doar la etaj, care este și astăzi accesibil doar printr-o scară amplasată în interiorul casei. În prezent, parterul, fostul beci, a fost transformat în încăperi de locuit. Micile deschideri pentru guri de tragere au fost transformate în ferestre. La etaj regăsim foișorul, la una dintre case.

Salutăm proiectul „Cule în lumină” și haideți să păstrăm și să continuăm munca strămoșilor noștri!
Puteți fi unul dintre salvatorii acestei cule prin acordarea unui vot pe pagina: culeinlumina.ro

Grupul CEZ în România a lansat un program de recunoaștere a rolului istoric pe care culele le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul “Cule în lumină“ prezintă ultimii martori ai acestui program arhitectural, atât de bogat reprezentat în vremurile de demult în provinciile istorice din sudul țării.

Proiectul Cule în Lumină este una dintre cele mai importante inițiative civice pentru cunoașterea unei părți însemnate din istoria Olteniei, contribuind la înțelegerea factorilor geopolitici, sociali și economici care au condus la dezvoltarea acestor construcții emblematice ale țării noastre.

Proiectul prezintă în format digital, sub forma unui website interactiv, toate informațiile disponibile despre ultimele cule din România. Culele vor fi evaluate în cadrul unei competiții jurizate de experți și istorici, iar, în final, vor fi selectate 10 dintre ele, cu valoare arhitecturală și istorică, care au cel mai mare potențial turistic, pentru care studenți arhitecți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București vor realiza propuneri creative de evidențiere a valorii arhitecturale.

Publicul are posibilitatea să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre ele și să voteze la rândul lui culele ce vor fi incluse în propunerile de proiecte de conservare.

 

Textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *