Volumul “Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork” va fi lansat, miercuri, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu se va lansa volumul „Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork”. Humanitas informează într-un comunicat transmis AGERPRES, că la eveniment vor participa, alături de autorul volumului, Coen Stork, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Matthijs van Bonzel, politologul Ioan Stanomir și teoreticianul literar Sorin Alexandrescu.

În ianuarie 1988, după ce își încheiase misiunea în însorita Cubă, Coen Stork era numit ambasador al Regatului Țărilor de Jos în mohorâta Românie ceaușistă.

Abia venit la București, el i-a intrigat pe oficiali cu felul său dezinvolt de a se purta și de a lega prietenii cu scriitorii și artiștii români, imediat fiind bănuit de spionaj și “dat în lucru” la Direcția a III-a, care avea în sarcină contraspionajul.

Zi de zi, pas cu pas, ca într-un roman pe jumătate absurd, pe jumătate comic, Securitatea l-a filat pe străzile Capitalei, i-a ascultat convorbirile, i-a scotocit prin bibliotecă, i-a sustras agenda și a plantat, la ambasadă și la reședință, iscoade în chip de bucătărese, menajere, secretare, profesori de chitară.

Din dosarul de urmărire informativă burdușit cu sute de note, sinteze și propuneri de măsuri au fost selectate documentele care vorbesc cel mai mult despre abuzurile Securității și despre apăsătoarea atmosferă de la sfârșitul anilor 1980, se mai arată în comunicatul Editurii Humanitas. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *