Voineasa – Obârşia Lotrului: Staţiunea care a renăscut şi se află din nou între stelele alpine ale României
Voineasa a revenit acolo unde a stat mulţi ani, în topul staţiunilor montane. O adevărată regină a munţilor, prinsă în chingile Munţilor Parâng, adulmecând râul Lotru şi oglindind nopţi la rând luna plină, pe crestele şi prin pădurile de molid ale Vâlcii, Voineasa revine şi este din nou o staţiune între stelele României.
Începută ca obşte de ciobani, acum câteva sute de ani, pe fir de apă de munte, în patria haiducilor, Voineasa devine punct economic în anii 70, când au loc cele mai mari lucrări hidrotehnice din România.
Comuna mică, împrăştiată pe Voineşiţa şi Lotru, la 80 de km de Râmnicu Vâlcea, într-un arhipeleag de munţi frumoşi, Voineasa se populează cu miile de constructori ai Complexului Hidrotehnic Vidra – Ciunget. Aici începe odiseea celei mai frumoase staţiuni de munte din Vâlcea.
Se descoperă în timp calităţile ozonului de aici şi Voineasa se dezvoltă între anii 70-80 ca o bijuterie pe cerul balnear al României. Beneficiind de o colecţie impresionantă de peisaje de vis, Voineasa întră în atenţia regimului comunist care demarează cel mai mare proiect sportiv – turistic. Ceausescu doreşte nici mai mult nici mai puţin decât organizarea Olimpiadei de Iarnă la Voineasa. Se pregătesc microstaţiunile Vidra, Alba, Mura şi Obârşia Lotrului cu punct central la Voineasa.
Numai că anul 1989 stopează totul şi începe declinul uneia din cele mai căutate staţiuni din România. Sindicatele postdecembriste accelerează jaful şi dezastrul unei staţiuni care a pregătit 10 ani olimpicii României la matematică. Sau unde lotul de canotaj al României venea în cantonament.
Voineasa revine acum pe turnantă, asta după ce Obârşia Lotrului a explodat şi după ce Transalpina Ski Resort şi şoseaua Transalpina au devenit repere naţionale şi internaţionale pentru turişti.
Vara asta, Voineasa a cunsocut un flux de turişti dublu faţă de anii anteriori iar la Obârşia Lotrului „lumea era ca la Mamaia”, după cum afirma cineva. Sunt construcţii în lucru, primăria lucrază la PUZ-ul zonei, parcarea de la domeniul schiabil este în execuţie, numărul locurilor de cazare creşte de la lună la lună.
Mai mult, vechea staţiune Voineasa va intra într-un amplu proces de modernizare, străzi şi trotuare, iluminat, parcuri, piscine, agrement. Voineasa va arăta în următorii ani, exact ca o staţiune alpină. Cine va alege această zonă din Paradis, adică Valea Lotrului: Brezoi- Mălaia – Voineasa – Obârşia Lotrului, va ştii că a ajuns în cea mai frumoasă povestea a României, din cel mai frumos judeţ al acestei ţări.
Liviu POPESCU