Voineasa nu este același lucru cu stațiunea sindicală Voineasa. Voineasa este o localitate turistică de top a Vâlcii

Foarte mulți fac această greșală sau confuzie. În a considera stațiunea sindicală Voineasa același lucru cu localitatea turistică Voineasa. Cele două sunt complet diferite și cu o economie disjunctă.

Stațiunea sindicală Voineasa este un mic areal de moteluri și un hotel aflate în ruină, în zona centrală a localității, o enclavă, delimitată de restul comunei, asupra căreia primăria nu are nici putere prea mare, decât aceea de a colecta impozitele. În schimb nu poate dezvolta sau forța sindicatele să investească aici.

Stațiunea sindicală Voineasa ca și Vidra au apărut la finele anilor 70, din fostele colonii muncitorești ale companiilor care au lucrat la amenajarea hidro Lotru-Ciunget. Acestea au avut un moment de glorie în deceniul 80 – 90 după care prin lipsa investițiilor s-au degradat până când s-au închis efectiv. Cele două enclave reprezintă o gaură neagră, o zonă insulubră în zona centrală, un martor al incompetenței sindicatelor din România.

Din fericire, localitatea turistică Voineasa nu a stat blocată în acest proiect. Aceasta s-a dezvoltat independent de enclava sindicală, au apărut zeci de pensiuni și structuri hoteliere, începând de la Valea Măceșului până la microstațiunea Obârșia Lotrului, riverane drumului spectaculos DN 7A.  Voineasa astăzi reprezintă o destinație dinamică a turismului românesc, cu un domeniu schiabil fabulos, cu noi proiecte de dezvoltare – sanie de vară, noi pârtii de schi. Primăria va investi în rețelele de utilități din microstațiunea Obârșia Lotrului, acolo unde în doi ani, numărul locurilor de cazare va atinge dar și depăși pragul de 1000.

Localitatea turistică are drumuri noi, se extinde pe toate palierele de intravilan, vin noi investitori și a ajuns în acest an la autonomie financiară. În scurt timp va începe reabilitarea sectorului de drum național 7A între Vidra și limita teritorială a județului, spre Hunedoara.

”Este important de făcut această precizare, cele două enclave sindicale Voineasa și Vidra sunt două pete negre pe harta localității noastre dar din fericire nu au blocat economia localității, deși dacă funcționau și dacă sindicatele ar fi investit, altfel poate am fi stat astăzi, pragul de independență financiară ar fi fost atins mai demult. Nu șțiu cum se va rezolva asta, poate doar prin legiferare în parlament, se va schimba anomalia respectivă. Până atunci noi vom continua proiectele în localitate, vom dezvolta turismul și vom fi deschiși pentru orice investitor privat care să dezvolte afaceri aici”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.

De altfel luna ianuarie a acestui an a adus oficial, potrivit Ministerului Turismului, peste 2000 de turiști cazați în localitate, un număr dublu față de anul precedent iar Voineasa este pe locul 2 în Vâlcea, ca PIB pe cap de locuitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *