Voiceştiul, ambasadorul de excelenţă al Judeţului Vâlcea

Vâlcea nu este doar povestea de sus, de pe munte, nici marginile de dealuri, nici pădurile de fag, nu, nu este doar atât. Vâlcea, chiar dacă începe în vârful cetăţii de munte, se termină în povestea Oltului de şes, în ţara unde ardeiul şi „platageaua” dau tonul agriculturii din Câmpia Română. Dacă ar fi aici Enescu, el ar şti cel mai bine să combine Oltul de margine cu mirosul legumei care râde sub căldura de vară…

Azi, Voiceştiul este comuna unde se pune preţul la ardei, unde, dacă priveşti toată lunca Oltului de mai jos de legume1Drăgăşani, holdele de varză, tomate şi vinete, poţi spune că, în sfârşit, a renăscut agricultura.

Comuna este una cochetă, curată, cu un centru civic de bun simţ, cu o piaţă aproape de finalizare, cu o şcoală renovată, cu un teren de sport unde seara, tinerii satului îl copiază pe Messi.

De la Voiceşti în jos se termină Ţara de Vâlcea. Voiceştiul este, de fapt, armura judeţului sau poarta de intrare în Câmpia Română sau, cum se spune, Câmpia Română se mărgineşte la nord, undeva într-un punct sfânt, cu Voiceştiul.

Voiceştiul este atipic, este punctul prin care România Dunăreană doreşte să pună un acord mic într-un colţ de Vâlcea, o ştampilă care să umple compozitul final al acestui judeţ.

florin-vatafu-28082015“Este comuna căreia mi-e drag să spun că îi sunt primar. Sunt multe pe care vreau să le fac alături de aceşti gospodari. Multe, dacă nu majoritatea, sunt cerinţele lor, simple, oamenii doresc să intrăm în civilizaţie, să avem aici nu doar o margine de Judeţ şi să spunem că aici începe judeţul. Nu? Şi cum arată începutul, aşa este şi restul”, spune Florin Vătafu, edilul din Voiceşti.

Aşa este, Voiceştiul este ambasadorul Vâlcii, un promo sau un promontoriu al ţinutului mănăstirilor, munţilor, lacurilor, cheilor, viilor. Aici se pune piciorul pe o treaptă care deschide Vâlcea. Şi  deschide bine…

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *