Voiceşti, satul european de la marginea Câmpiei Române

În singurul loc unde Câmpia Română atinge Vâlcea, de la marginea Drăgăşanilor şi până la Olt, se află ultima comună a Vâlcii, dispusă geografic ca vamă a celui mai frumos judeţ din România.

Fragment şi solfegiu de Câmpia Română. Aici este Ţara Ardeiului, a serelor şi a oltenilor cu privirea aprinsă, a fetelor care zâmbesc pe la porţi, a mâţelor care pândesc vrăbiile de pe gard, a unei găini care ţipă ca apucata prin cuibare.

Eşti la Voiceşti, locul unde toamna iese din scenă de tot, cu o mantie de de frunze uscate cu coşuri fumegânde, cu case calde, cu oameni care zoresc pe străzi, vorbind despre arat, răzoare.Vine decembrie dar aici totul este viu, o dinamică. Aici, în primul vers al judeţului, un ultim colier care stă cuminte în zâmbetul soarelui de martie de mijloc.

La Voiceşti totul e bine. Străzi lungi, care şerpuiesc prin câmpia întinsă, cu asfalt reavăn, cu case cu garduri albite de var şi de zarzări, cu şcoli în care ţâncii se încaieră într-un lapte-gros de demult, cu palatul lui Alfred Cernea, cu Tighina de margine. Cu ţipete de raţe sălbatice de pe lacul din apropiere, o deltă pe râul Olt, o deltă sfântă declarată prin lege.

În localitatea Voiceşti toate sunt bine rânduite, sunt utilităţi, sunt drumuri asfaltate,  în comună s-a realizat şi o bază sportivă modernă, cu teren de fotbal, vestiare, duşuri, nocturnă, precum şi un parc, în centrul comunei, pentru copii. Într-un spaţiu verde sunt amenajate băncuţe, cu iluminat public, cu alei pietonale care va fi în 2019 îmbunătăţit şi va înnobila centrul civic.

Voiceştiul va avea o centura ocolitoare la Voicesti . 2 drumuri care leagă 2 sate – ca o centura ocolitoare – se cadastreaza. A venit tractorul pe GAL cu dotări,  drumurile agricole au fost reabilitate  iar numărul locurilor de muncă au crescut prin sosirea unui investitor strategic în zonă.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *