Voiceşti, model de administraţie în sudul judeţului Vâlcea

Vâlcea are un crâmpei, are un colţ de frumos, are o altă compoziţie de relief. Câmpia Română. Da, măreaţa Câmpie Română, rapsodia cuprinsă între Dunăre şi primele piemonturi, urcă şi la Vâlcea, într-un loc unde corcoduşii aduc albul în locul lebedelor care pleacă de pe lacul Strejeştilor.

Într-o câmpie care se pierde în zare, de la marginea Drăgăşanilor şi până la Olt, se află ultima insulă a Vâlcii, insula de câmpie, fragment şi solfegiu de Câmpia Română. De cum intri pe sub stolul de ciori care cuibăresc în paltinii răzleţi, primeşti din plin paşaport pentru Ţara Ardeiului, a serelor şi a oltenilor cu privirea aprinsă, a fetelor care zâmbesc pe la porţi, a mâţelor care pândesc vrăbiile de pe gard, a unei găini care ţipă ca apucata prin cuibare.

Comuna era în urmă cu doar 10 ani, un fel de Cenusăreasa a judeţului, ocolită de drumuri, izolată de investitori, un sat parcă vitreg al judeţului, unde drumurile erau pline de noroi, oamenii se simţeau toleraţi, luminile în sate erau aprinse ca la priveghi, câte una pe la colţuri. Şcolile se rezemau de garduri iar toată lumea se gândea care e prima cursă spre vest.

Suntem în 2018, Voicesti se laudă cu toate drumurile asfaltate, cu iluminat public, apă, canalizare şi are perspective de a deschide primul sat turistic pescăresc, un centru civic elegant şi cu funcţionari publici care scurtează orice timp de aşteptare.

“Nu a fost uşor. Oamnii dezamăgiţi nu mai credeau în faptul că trebuie să ne responsabilizăm noi aici, fiecare şi să construim o altă perspectivă. Să avem o altă abordare. Nimeni nu vine în curte să-ţi cumpere producţia dacă nu ştii să te promovezi. Nu îţi aşezi gospodăreşte priorităţile. O singură problemă majoră nu am reuşit să o rezolvăm. Gazul metan. Atunci când se putea mult mai uşor, oamenii au fost reticenţi. Azi, cred că 2/3 s-ar racorda pe loc dar nu mai este atât de uşor. Nu vom renunţa, am înţeles că aceasta este şi prioritate la nivel judeţean şi guvernamental. Atunci ar exista mai multe speranţe”, spune primarul Florian Vătafu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *