Vodă Gigi Matei revine pe tron şi sprijinit de paşa Cornoiu Bei îl alungă pe Vodă Vîrlan

După ce Boierii Gălbeneşti au profitat de trădarea stolnicului Panduraşu şi velvistiernicului Boban au reuşit în leat 7015 să-l urce pe tronul Valahiei Mici, pe vodă Vârlan I-ul, reuşind să-l alunge pe Vodă Matei I-ul, domn din neamul Roşeştilor. Schimbarea domniei a fost gândită de marele boier vlastelin din Moldova, vel Mircia Gutăul care a uneltit împrună cu Marele Logofăt Buican.

Din păcate complotul nu a reuşit în primă fază din cauza paharnicului Didoiu de la Curte şi a bufonului Crăciunescu. Paharnicul nu a trădat Roşeştii şi nu a vrut să deschidă uşile la domnie lui Vodă Vârlan iar bufonul Crăciunescu, ajuns dintr-o întâmplare slujer, s-a încurcat în firmanul domnesc.

Boierii Gălbeneşti au plecat în pribegie câteva zile după care s-au întors cu oaste de ajutor, banul Prală şi iscoada Stănculescu, în fruntea unor arnăuţi au reuşit să-l dea jos din nou pe Vodă Matei şi l-au convins pe paharnicul Didoiu să semneze actele de la curte. Boierii Gălbeneşti l-au uns spătar pe vornicul Voicu şi l-au mazilit şi pe spătarul Cocoş. Valahia Mică de Vâlcea a fost astfel ocupată de boierii Gălbeneşti care au promis răzbunare şi tăiere de capete boierilor Roşeşti care nu se vor supune noului domn.

În acest timp, roşeştii au luat calea Stanbulului şi s-au dus la reprezentantul Înaltei Porţi a Prefecturii la paşa Cornoiu Bei. Două zile s-au purtat discuţiile la Divan, iar la final cu oaste de ieniceri şi spahii, Vodă Matei I a fost repus pe tron de paşa Cornoiu Bei şi alungaţi din nou boierii Gălbeneşti împreună cu Vodă Vârlan I şi spătarul Voicu.

Gălbeneştii au plecat în pribegie dar au anunţat deja că se vor întări din nou cu oaste împărătească, ajutor dat de la Craiul moldovean vel Mircia Gutăul şi Logofătul Buican.

În tot acest timp iscoadele Roşeştilor au trimis după capul stolnicului Panduraşu dar acesta a reuşit să se pună la adăpost de furia Roşeştilor lui Vodă Matei I-ul.

În tot acest timp armatele se pregătesc de lupta de luni de Podu Scund, unde Gălbeneşti vor trimite oaste condusă de stolnicul Pruteanu, Logogătul Veţeleanu, Slujerul Persu, Bufonul Crăciunescu, Căpitanul Buzescu Ţărdea, Stolnicesele Preda şi Bobeanu. De partea cealaltă, Roşeştii îi au pe slujerii Gherginaru, Mihăilescu şi Paharnicul Amza, stolniceasa Dobrete şi bufonul Pătrăţel.

Geopolitic lucrurile sunt destul de tensionate, Gălbeneştii au spirijin de la Viana, unde împăratul Iohannis I-ul conduce, deşi este prea izolat la curte. În timp ce sultanul Ponta Magnificul de la Stanbul este mult mai aprig şi mai vizibil

Dimitrie Ce Mă Mir

(Letopişeţul Râmnicului de Vâlcea)

loading...

2 comments

  • Gigi BePu

    …si asa Voda Gigi cu capul pleca{in sensul de”fara cap”, la urma urmei unde nu e nici Dumnezeu nu da!} mai beleste un pic de pe tronul cu trei picioare rupte al Valahiei Mici. Poate totusi Galbenestii vor rupe si al patrulea picior. Cat despre cap, Galbenestii nu mai au ce taia caci Voda Gigi nu mai are demult asa ceva, asa cum am mai spus.
    Cronicar Gigi BePu

  • Gigi BePu

    ..si asa Voda Gigi cu capul pleca{in sensul de”fara cap”, la urma urmei unde nu e nici Dumnezeu nu da!} mai beleste un pic de pe tronul cu trei picioare rupte al Valahiei Mici. Poate totusi Galbenestii vor rupe si al patrulea picior. Cat despre cap, Galbenestii nu mai au ce taia caci Voda Gigi nu mai are demult asa ceva, asa cum am mai spus.
    Cronicar Gigi BePu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *