Vlahuță: ”Într-un adevărat colț de rai e așezat Brezoiul”

La sfârsitul secolului al XIX-lea (aproximativ prin 1899), Alexandru Vlahuță a făcut o călătorie pe valea Lotrului, continuând astfel drumul prin țară în vederea documentării pentru cartea sa „România pitoreasca”.
Scriitorul a urcat chiar pe Turtudanul (un vârf din Brezoi) si a avut astfel în față o priveliște de neuitat.

Iată câteva din impresiile sale: „… într-un adevarat colț de rai e așezat Brezoiul…. În fața satului, dincolo de Lotru, se înalță ca un foișor Turtudanul de pe al cărui creștet pleșuv și ascuțit se deschid priveliști mărețe în depărtarea zărilor, peste spinările vinete ale munților și pe văile înnoptate de codri, pe fermecătoarele văi…”.

Primăria orașului Brezoi a depus documentația pentru atestarea orașului drept stațiune turistică de interes local.

Sa nu uitam, de trei ani, orașul Brezoi este capitala culturala a muzicii bune din Romania.

Oraşul aflat la confluenţa a două regiuni istorice cu puternice tradiţii în zona alpină a Vâlcii, a reuşit în ultimii ani doar, să existe pe harta României, să schimbe ponositul oraş industrial de final de veac XX, într-un cochet centru cultural şi urban, redefinindu-se pe geografia Vâlcii şi pornind serios pe axa turistică.

Brezoi este fostul oraş de graniţă de până la 1900, un colorit pestriţ de italieni veniţi în industria forestieră, cap de mocăniţă până la 1950, un compozit industrial care combina atât căutători de aur, lemnari, plutaşi, tot felul de bande de hoţi, ciobani, un oraş extrem de “pastelat” semânând mai degrabă vechilor orăşele ale vestului american decât unul românesc.

Bogaţii erau de regulă proprietarii de păduri, şi hanuri, un fel de antreprenori locali care făceau şi legea în zonă. Anii comunismului au industrializat masiv zona şi au construit aici, un fel de urbanism proletar, înrădăcinând coloniile de muncitori care au venit fie în industria extrarctivă, fie forestieră, fie hidrotehnică, odată cu regularizările de pe râul Lotru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *