Vlădești și-a extins de 5 ori intravilanul din 1990 până în prezent, devenind cea mai urbanizată comună din Vâlcea
În urma implementării programului Anghel Saligny, peste 80% din drumurile comunei Vlădești vor fi reabilitate. Comtractul a fost semnat și intră deja în lucru, susține primarul Adrian Cosac.
”Cu Anghel Saligny, cu CNI, cu AFIR-ul, măsuri pentru care aplicăm în cazul reabilitării tramei stradale din Vladești, am putea ajunge la un grad de finalizare a acestora. Mai ales că în Vlădești, drumurile deja au lungimi variabile. Adică, ele cresc anual, odată cu noi construcții de case. Fără să greșesc, anual, se eliberează aproxiamtiv 250 de autorizații de construcții, aici includ case, anexe, cabane, etc. Așa că drumurile care trebuie modernizate în fiecare an se extind. Dar nu avem încotro, oamenii aleg comuna Vlădești tocmai pentru a avea un grad de confort și utilități și nu trebuie să dezamăgim. Pe Anghel Saligny am semnat, avem drumuri și pe CNI și depunem și pe AFIR. Mai ales că intră în reabilitare și drumuri care au deja 20 de ani de când au fost asfaltate și au probleme acum. Și pe situații de urgență avem drumuri depuse, unde am specificat în devize că vrem să facem nu doar refacerea la starea inițială ci și impermeabilizarea”, susține Adrian Cosac.
În scurt timo va începe extinderea pentru 1 km de conducte de gaze, asta pe Ordonanța din 2021, în afara celor 32 de km de extindere care intră în licitație și pentru care există deja finanțare.
Comuna Vlădești a demarat etapa a IV-a de modernizare a iluminatului public, cu telegestiune și management inteligent. Și un alt proiect vine pe energia verde, modernizarea și dotarea tuturor instituțiilor publice cu panouri fotovoltaice, precum și un parc fotovoltaic pentru asigurarea cheltuielilor publice cu energia electrică.
Tot în acest context, primăria Vlădești urmează să achiziționeze microbuze electrice școlare, stații electrice de alimentare.
Recent a fost depusă o documentație pentru un teren sintetic cu nocturnă prin CNI. Și cel mai important aspect în ceea ce privește viitorul turistic al comunei este faptul că zăcământul de apă sărată din subteran a fost omologat.
Cu aproape 1 milion venituri proprii (280 per capita), comuna Vlădești numără peste 3.400 de locuitori, oficial, în realitate, numărul acestora este unul mult mai ridicat, având cea mai mare pondere de străinași, din Vâlcea, o infuzie de populație nouă care a depășit 70% din vechii locuitori.
Este o comună rezidențială, urbanizată în totalitate și unde deja zona se extinde pe ambele maluri ale râului urcând până sus spre Fundătura sau Trundin. Localitatea este așadar într-o dinamică imobiliară și în acest sens, autoritățile sunt nevoite să țină pasul cu proiectele privind investițiile. Această migrație a schimbat cu totul compoziția comunei Vlădești, în primul rând ridicând prețurile la tranzacția de terenuri, extinzând cu peste 500% intravilanul, imaginile de acum 20 de ani nu mai au nicio similaritate cu cele din prezent.
Vorbim de un segment middle class, de oameni cu venituri de la mediu spre mare pe economie, populația din Vlădești fiind puternic urbanizată, numită și ”Pipera Vâlcii”.