Vlădeşti, localitate pivot pe Drumul Staţiunilor Vâlcene

Spuneam deunăzi că Râmnicu Vâlcea că se află la marginea de est a Vlădeştiului. De cum cobori pe culmea cochetului oraş elveţian,ne referim la  Vlădeştiul nobil care se întinde  de la Lacul Frumos la Râul Frumos.

Două cartiere rezidenţiale, o mănăstire situată la marginea de sus a dealurilor, cele mai frumoase păduri de margini de Râmnic, râul lord, trotuare, iluminat stadal, un edil gospodar, gaze, asfalt, ce îi mai trebuie Vlădeştiului?

Se află pe bancnota de 10 lei? Deci le are pe toate, este una din comunele care se apropie de micile orăşele germane pe care le vedem de pe autostrăzile Europei. Este un oraş liniştit, unde ordinea, curăţenia, bunul simţ…, da, altceva domină. Este o poveste de succes a cum s-a dezvoltat satul românesc de după 1990, asta doar dacă avem oameni care ştiu să respecte natura, să aibă perspective şi să sfiinţească locul.

Este o răcoare unde doar daliile se simt bine. Este antecamera toamnei din Vlădeşti unde merele zâmbesc la poartă iar perele aduc mai aproape de pământ ramurile bătrâne ale părului domnesc. Gutuile, căci la Vlădeşti, aceste lampadare ale toamnei încep să prindă culoarea de ceară şi să zbârlească puful.

Vrăbiile se ceartă prin curte iar doi motani privesc panicaţi spre norii care vin de la munte. Trandafii mai dau o dată în pârg iar Olăneştiul care curge lin mângâie în dans picioarele de egrete şi acoperă mreana speriată cu unda lui catifelată.

Olăneştiul este însă darul de graţie al naturii pentru Vlădeşti. Podul nou care se va construi aici, anul viitor va deschide un culoar pentru agroturism, va asigura traversarea conductelor de apă şi gaze pe malul drept şi va asigura circulaţia spre Ocnele Mari.

“Toate investiţiile care se vor face în Vlădeşti se fac nu doar de dragul de a fi făcute. Toate sunt baza pentru ce urmează. Noi nu gândim un Vlădeşti pentru anul ăsta. Noi trebuie să facem predicţii, să ne gândim la evoluţia localităţii pentru următorii 10 – 15 ani. Podul care se construieşte peste Olăneşti are 4 scopuri funcţionale. Aşa ne gândim şi la infrastructura din Trundin, Fundata. Aşa cum am spus, vorbim de o localitate pivot care va fi punct nodală pentru toate localităţile din bazinul Olăneştiului”, spune Adrian Cosac, edilul din Vlădeşti.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *