Vlădești este exemplul de succes al fenomenului mutatului orășenilor la țară

Mutatul de la oraş la ţară a devenit un fenomen în România, de la începutul epidemiei de coronavirus. Peste 100.000 de oameni care sunt interesaţi de acest subiect sau chiar s-au mutat deja în mediul rural sunt înscrişi într-un grup de Facebook.

În România există o adevărată comunitate, formată din peste 100 de mii de oameni, care s-a format pe Facebook, şi ai cărei membri sunt interesaţi de mutatul la ţară. Din cauza epidemiei, mulţi dintre cei înscrişi în grupul „Mutatul la ţară” au făcut pasul cel mare.

Mulți dintre aceștia sunt din Vlădești, comuna cea mai urbanizată din Vâlcea, unde din 3.500 de locuitori, peste 2000 sunt orășeni mutați la țară.

”Ce i-a determinat? Faptul că sunt la 10 minute de centru Râmnicului, faptul că aici este cadrul natural, faptul că sunt utilități. Nu sunt doar 3.500 de locuitori cât apar în acte. Numărul lor depășește 4000 de locuitori. Știm asta, raportat la număru noi de case care apar. Și la faptul că solicitările către noi de reabilitare de drumuri sunt din ce în ce mai numeroase. De remarcat că dacă în primii ani se căutau terenuri la drumul național, acum dorința celor care vin este spre sate precum Trundin, Fundătura, zone mai apropiate de pădure, zone cu liniște. Pentru noi asta însemană investiții în infrastructură, în drumuri, în extindere de gaze, de apă. Dar, asta este fisa postului. Nu ne plângem, asta trebuie să facem”, spune primarul Adrian Cosac.

Orasele tot mai aglomerate si mai poluate, viata in mediul urban tot mai agitata si mai plina de stres, timpul tot mai indelungat petrecut la serviciu sau in trafic, departe de casa si de familie, ii fac pe multi sa se gandeasca serios la mutarea la tara sau la downshifting – un termen ce apare tot mai des pe buzele tinerilor cu varste cuprinse intre 25-45 de ani care viseaza la o viata mai simpla, mai aproape de natura si la mai mult timp liber pentru ei si pentru cei dragi lor.

A te muta la tara nu este nici simplu si nici complicat. Depinde din ce unghi alegi sa privesti lucrurile, de cat de dornic esti sa scapi din jungla urbana care ne secatuieste pe toti de energie, de sursa ta de venit si nu in ultimul rand de curaj. Insa din ce in ce mai multi tineri aleg downshifting-ul, asumandu-si o viata simpla la tara, cumparand sau construind case in sate din diverse zone rurale ale Romaniei, renuntand cu buna stiinta la confortul vietii la bloc si la apropierea fata de supermarketurile si pietele din orase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *