Vlădești este comuna campion a atragerii populație din urban spre rural

Anual, peste 100 de mii de români se mută din oraşele mari la sate. Aglomeraţia şi traiul mai ieftin sunt doar unele dintre motive. Mulţi renunţă şi la locul de muncă şi se reprofilează. Nevoia de linişte şi spaţiu primează de cele mai multe ori în luarea acestor decizii, spun specialiştii.

Grupul de Facebook ”Mutat la țară – viața fără ceas”, inițiat în urmă cu câțiva ani de un tânăr care a decis să lase Londra pentru traiul într-un sat din Apuseni, a ajuns la aproape 100.000 de membri – fie orășeni care s-au decis să se mute în mediul rural, fie internauți care acum prospectează piața și au nevoie de informații. Acum, oamenii vor internet pentru a putea munci din satele în care s-au mutat.

Și infrastructura locală joacă un rol extrem de important. De cele mai multe ori, spun specialiștii, românii caută locuințe în comune dezvoltate, unde casele sunt racordate în totalitate la apă, canalizare, curent și internet.

Vlădești este comuna campion la atragerea populației urbane devenind prima localitate rurală cu o majoritate a populației formată deja din cei veniți din urban.

”Este clar că mutatul de la bloc la țară face totul. Indiferent de dimensiunea apartamentului, de confortul unui apartament cu 3 sau 4 camere, viața la țară, unde ai o curte, verde, aer, deschizi o ușă și ești deja în natură face totul. Este clar că fenomenul de care s-a aminitit cu numărul dublu al celor care vin dinspre oraș spre sat față de cei care merg spre oraș va crește. Satul românesc se va transforma clar în timp, Vlădeștiul este un exemplu despre metamorfoza unui sat tradițional într-un sat urban. Vom ține cont în elaborarea PUG-ului să nu devenim însă un oraș dormitor și vom miza pe proiecte pentru extinderea utilităților în toată comuna”, spune Adrian Cosac, edilul din Vlădești.

Claudia Petrescu, cercetător Institutul pentru Calitatea Vieții: ”Contează foarte mult serviciile pe care le găsești, educație, sănătate, să existe măcar un medic în comuna respectivă, să poți să ai o școală pentru că, dacă există copii, ai nevoie să îți duci copiii la școală, la grădiniță, undeva”.

În plus, spun cercetătorii, românii care își schimbă cu totul domiciliul sunt mult mai implicați în viața comunității din care vor face parte.

Claudia Petrescu, cercetător Institutul pentru Calitatea Vieții: ”Mutarea aceasta la sat aduce cu sine și dorința acestor persoane de a schimba ceva în sat, de a dezvolta satul în care s-au mutat. Și atunci de multe ori vin cu idei noi, vin cu tot felul de cunoștinte noi, de relații pe care le au astfel încât să ajute la dezvoltarea satului”.

De altfel, migrația de la oraș la sat a crescut în ultimii ani.
Datele INS arată că, numai în 2017, 109.000 de români s-au mutat de la orașe la sate, în timp ce doar 87.000 de romani s-au mutat de la sate la orașe. În 2019, numărul acestora a ajuns la 200.000 de la oraș spre rural, față de 97.000 de la sat spre oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *