Virgil Pîrvulescu: ”Orice dezbatere despre condica de prezență ne amintește de anii de dinainte de 1989”
Întrebat despre discuția pe tema condicii de prezență, subiect de dispută în cadrul Primăriei Râmnicului, viceprimarul Virgil Pirvulescu spune că ”o discuție pe această temă este depășită în mileniul III”
”Mda. Mult discutată și analizată condică de prezență. De departe, ultima relicvă din perioada de dinainte de 1989. Condică de reclamații, de sugestii, de prezență. Din punctul meu de vedere, suntem într-o altă eră, unde se pontează calitatea muncii și nu cantitatea. Condica este utilă poate în industrie, la șaibă, unde prezența la bancul de lucru este obligatorie, deși chiar și acolo, calitatea muncii este inegală. Unii lucrează mai repede și mai bine o piesă, alții au alt ritm și alt randament”, spune Pîrvulescu.
“Insa am tot spus si repetat catre colegii din primarie sa iese din starea de obedienta si servilism si sa dea curs legislatiei!Functia de Viceprimar este o functie de demnitate publica si munca desfasurata nu este normata.In acest sens,le-am comunicat colegelor de la Resurse Umane din Primaria Rm Valcea,un caz deja judecat la Curtea de Apel Craiova ,unde un primar, de data asta din Oltenia, o tinea pe a lui cu condica de prezenta pentru viceprimar ,iar in urma judecarii procesului, instanta i-a dat cu condica in cap!Insa al nostru primar,in continuare…..Batman,Batman…
Acesta adaugă faptul că într-o instituție publică ca și într-o companie privată, condica de prezență nu își are rostul, acolo se lucrează cu targhete, cu termene limită, angajatorul are o paletă largă de opțiuni pentru a atinge un obiectiv.
”În majoritatea companiilor private, de exemplu, se organizează un comandament luni dimineață, unde se trasează sarcini și obiective, se fixează un deadline, poate fi chiar vineri, iar cei care primesc sarcinile sunt liberi să și le atingă, prin teren, prin muncă acasă, prin documentare care nu necesită o oră dimineață să vină să semneze într-un caiet și apoi să plece. Important este ca deadline-ul să fie respectat iar în ziua de vineri, proiectul, sarcina primită să fie rezolvată. Din nefericire, în România, la stat se lucrează ca la stat. Cu pândă, cu condică, chiar dacă nu faci nimic în acea zi, trebuie să semnezi condica, să stai la program, să învârți hârtii și să iei leafa la finele lunii și nu ai idee de ce o iei. O leafă care vine de undeva din cer. Managerii instituțiilor publice din România nu gândesc precum managerii unor companii private. Ce bine ar fi? Ar știi că bugetul pe care îl administează este oferit de cetățeni, nu de undeva din cer, atunci ei ar impune un ritm, o eficiență și o transparență în cheltuirea lui, ar urmări și ar trasa sarcini angajaților sau subordonaților, ar lucra în 2021 și nu în 1921. Abia atunci când șeful unei instituții publice ar gândi și lucra ca și cum ar fi managerul unei companii private, instituțiile publice, administrațiile locale ar fi eficiente. Până atunci, vom avea condici de prezență, de sugestii, de reclamații și ce alte condici ne-au mai rămas de pe timpuri”, conchide viceprimarul Râmnicului.