Viorica Dăncilă este doar răspunsul politic opoziţiei, reprezentată de Ludovic Orban

Am asistat la o săptămână în care misoginismul la români a explodat. Atacuri, de la mitocănie la ironie caţavenciană, Viorica Dăncilă a fost efectiv răstignită. “Sluga lui Dragnea, varză de Bruxelles, ţăranca din Videle, analfabetă, necunoscătoare de limbi străine”, etc. Viorica Dăncilă a fost cel mai înjurat premier desemnat al României, de toată spuma anti-PSD de pe Facebook-ul românesc.

Numai că în Constituţia României, nu există criterii de sex, de îmbrăcăminte, de cultură, de accent englezesc, de fotă sau ie. Există doar criteriul majorităţii, cel care l-a obligat pe Iohannis să se încadreze în limitele legii şi să nu provoace o criză cerută cu insistenţă de cei mai aprigi inamici ai PSD.

În ceea ce priveşte Viorica Dăncilă nu o cunosc şi nu-mi permit judecăţi pripite, decât simplul fapt enunţat de fiecare dată când am fost întrebat că mi se pare doar o figură anonimă, fără anvergură şi că PSD putea să scotocească mai bine prin sac pentru un alt nume ceva mai pertinent şi mai argumentat să reprezinte România la nivelul ăsta.

Numai că logica politicii româneşti nu obligă PSD să se întărească la capitolul imagine, atât timp cât dincoace la opoziţie se află un Orban şi un Barna. Adică tot un fel de Dăncilă, numai că un pic mai guralivi şi conflictuali (Atât timp cât îl ai pe Şerban Nicolae va fi o Chichirău şi reciproca). Astfel, Dăncilă nu este decât un răspuns la ce oferă adversarul. (Naţionala Germaniei va juca mereu cu rezervele într-un meci cu Naţionala României sau Simona Halep va trata lejer un meci de tenis cu numărul 112 WTP).

Electoratul PSD, cel constant şi consecvent nu cere un absolvent de Harvard sau Cambridge, cum din păcate, electoratul pretenţios al PNL, nu vede că în fruntea partidului are un lider expirat din vechea clasă politică 90-istă. În acest sens, nu Dăncilă este problema, ea va ocupa un loc paşnic, într-o ecuaţie anonimă, într-un sistem de joc politic mediocru pe care îl oferă Binomul politic PSD – PNL/USR.

Atât timp cât Orban va fi lider la PNL, Dăncilă va fi oferta de joc a PSD, ceea ce în economia politică în niciun caz nu va duce la pierderi electorale pentru partidul lui Liviu Dragnea. Nu am văzut nicio postare a simpatizanţilor PSD, dezamăgiţi că premierul lor desemnat este o oarecare ingineră petrolistă din Videle. În schimb am văzut din ce în ce mai mulţi simpatizanţi de dreapta care-şi condamnă liderul pentru că nu se ridică la nivelul aşteptărilor.

Aşadar cheia următoarelor alegeri rezidă într-o ecuaţie care, dacă se păstrează la nivelul de azi, va duce la îndepărtarea de guvernare a dreptei, grupare politică destul de prinsă în discursul electoral de acum un an, centrat doar pe justiţie, discurs care nu a cules nimic în decembrie 2016.

Din păcate, laboratoarele PNL nu au sociologi sau consilieri de imagini care să le recomande doar atât: “faceţi abstracţie că există PSD, pentru că de bine de rău, România e într-un siaj economic care nu va da rateu şi voi treceţi şi construiţi-vă un traseu, un mesaj, o abordare cu care să veniţi în 2020. A spera că adunaţi firimituri din dezamăgiri electorale, este cea mai proastă strategie, una învechită, care a funcţionat în România, fix până la Traian Băsescu”

Jocul de contracatac este cel mai neinspirat mod de a face politică în România anului 2018 şi care dă rezultate de moment, dar după ce se detensionează o situaţie, sistemul tinde să revină la forma iniţială, anterioară crizei. Un principiu termodinamic care deja funcţionează în lumea civilizată politică.

În concluzie, dacă Orban va rămâne la PNL şi Barna la USR, până în 2020, PSD va aborda meciul politic la fel de lejer, precum şi-a permis luxul de avea 2 crize interne (Grindeanu şi Tudose), fără a pierde mai mult de 3% din electori.

Dacă Barcelona îşi permite să joace fără Messi asta este pentru că adversarul său reprezintă o echipă din liga a 3-a spaniolă…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *