Viorel Herăscu: Dacă România avea cadastru făcut eram astăzi departe economic

Primarul din Tetoiu, Viorel Herăscu, inginer cadastrist, care a demarat un amplu program de cadastrare în comună, spune că România avea o agricultură și o economie puternică dacă se făcea cadastru în România, după revoluție.

”Suntem singura țară din UE fără cadastru. De aceea merg foarte greu subvențiile, tranzacțiile funciare, fermele, arendele, investițiile agricole, irigațiile, tot acest ansamblu de investiții în economie care ar fi asigurat o altă treaptă de dezvoltare României. O țară care se află pe podium la nivel de terenuri arabile, nu are cadastru. Noi încercăm să recuperăm ce nu s-a făcut. Țin foarte mult la acest capitol, pentru că asta mi-e meseria. Vreau să cadastrăm toată localitatea. Oamenii sunt bătrâni, nu au bani pentru acte, pentru inatbulări. Sunte zone unde nu s-a făcut o taxă de succesiune, unde sunt procese pe pământ, pentru că nu se mai cunosc limtele de proprietate, nu există acte, statul român a cheltuit bani pe procese, bani care s-au pierdut. Asta este problema numărul 1, din punctul meud de vedere”, spune Herăscu, edilul semnând un nou contract pentru alte trei sectoare de cadastrar în comuna Tetoiu.

România a intrat în mileniul trei cu o suprafață de numai 18% înregistrată, cartografiată, înscrisă în cărțile funciare. Numai 18% din teritoriul țării are cadastru. Mare parte dintre proprietățile cu documente de cadastru provin din Ardeal și, cel mult, București. Însă și aici, lista proprietăților fără carte funciară este lungă.

La aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a căpătat statutul de singurul stat fără cadastru general din spațiul comunitar. Vecinii din Bulgaria și-au finalizat în primii 25 de ani de după îndepărtarea comunismului, cadastrul general printr-un program finanțat extern.

În urmă cu șase ani, doar șapte unități administrativ-teritoriale (UAT) din România aveau cadastrul general finalizat integral și cărți funciare deschise pentru toate proprietățile. Aceasta în urma unui proiect finanțat european menit să cadastreze 44 de localități, proiect denumir „CESAR”. Dat fiind raportul de 7 din 44, programul a fost un eșec, așa cum reiese din datele oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție în subordinea Ministerului Dezvoltării.

Lipsa unei intabulări înseamnă imobilul (terenul sau construcția) nu are setul actelor de proprietate complete și nu poate fi vândut, cumpărat sau disponibil pentru alte operațiuni privind dreptul de proprietate al acestuia. (dreptul de proprietate, superficie, uzufruct, dreptul de uz, abitaţie, servitute, administrare, concesiune, folosinţă și drepturile reale de garanție).

În cazul terenurilor agricole, terenurile fără cadastru nu pot accesa fonduri europene sau nu pot fi introduse în procedura de creditare bancară, pentru că instituțiile de acest gen nu recunosc proprietățile care nu sunt intabulate.

România azi are doar 118 comune cadastrate din peste 2.300. În plus, numărul imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară gestionat de ANCPI era, în luna mai 2021, de 17.659.384, din totalul estimat de 40.000.000 de imobile, reprezentând 44,15%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *