Violul – temă de bacalaureat în Africa de Sud

Elevii sud-africani au avut ca subiect, la proba de artă dramatică de la bacalaureat, modalitatea de a pune în scenă un viol, întrebare inspirată dintr-o piesă de teatru, provocând miercuri o polemică, relatează AFP.

”Tshepang”, după numele unui bebeluş de nouă ani care a fost victima unui viol, caz ce a îngrozit întreaga ţară, este opera unui dramaturg sud-african cunoscut, Lara Foot Newton.

Subiectul de examen suna în felul următor: ”descrieţi cum aţi face astfel încât actorul care îl interpretează pe Simon (unul din personaje) să joace linia 9 pentru a maximiza oroarea violului în ochii publicului”.

Un licean a declarat pentru cotidianul The Times că ”toată lumea a fost şocată”. ”Mi s-a făcut rău. Nu eram pregătit pentru genul asta de întrebare şi mi-a luat mult timp să răspund, pentru că nu mă simţeam bine”, a afirmat un alt elev.

Într-un comunicat, Ministerul sud-african al Educaţiei s-a apărat, subliniind că ”nicăieri nu îi era cerut candidatului să descrie literalmente actul de a viola un bebeluş de nouă luni”. În piesă, ”sentimentul de oroare şi aversiune simţit de public este obţinut fără a arăta violul în sine. Candidatul trebuie să lucreze la cel mai bun mod de a ajunge la acest rezultat în plan teatral şi simbolic”, a afirmat ministerul.

Acesta nu a exclus, însă, posibilitatea de a nu lua în considerare nota obţinută la această parte din probă şi a admis că ”subiectele susceptibile a declanşa candidaţilor emoţii negative sau ostile trebuie evitate”.

Agresiunile sexuale reprezintă o problemă foarte mare în Africa de Sud. Minorii de 12-17 ani sunt primele victime ale acestor agresiuni, din care 80% sunt comise de cunoştinţe, părinţi sau vecini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *