Viitorul preşedinte al Republicii Moldova pregăteşte Unirea cu România din 2018
Un scenariu care părea halucinant în urmă cu un an se arată extrem de pertinent astăzi, privind prin prisma alegerilor prezidenţiale de la Chişinău. Traian Băsescu din nou preşedinte al unui stat român, ceva mai mic de această dată – Republica Moldova.
Altfel nu-mi explic de ce familia fostului controversat preşedinte al României a depus cererea pentru cetăţenia Republicii Moldova. Nu cred că dorea o moşie mai mare decât cea pe care o deţine la Nana şi, în niciun caz, nu a căutat un capital electoral intern prin acest gest extern. Deci proiectul lui Băsescu este clar: funcţia supremă în stat la Chişinău.
Ce implică sau de ce? Eşecul de a intra în istorie pe plan intern! Băsescu este un tip plin de ambiţie şi extrem de vanitos, nu poate să stea departe de o scenă politică şi, mai ales, a crezut în steaua lui. Greşeala din 2010, atunci când a fost promotorul politicii de austeritate, l-a scos de pe orbită, deşi, cu doar 6 luni în urmă, câştigase un scrutin electoral împotriva tuturor.
Dar care este miza lui Băsescu în povestea Chişinăului? Una singură. Unirea cu România. Este declaraţia lui constantă pe care o face în ultimii 4 ani, cel puţin de când am auzit-o eu. Nu ştiu dacă el crede neapărat în această idee sau sunt inginerii emoţionale, marca Băsescu. Dar, dacă îi iese, atunci rolul pe care l-a dorit în sufletul său se va îndeplini.
Cine este Traian Băsescu? Un tip cu un fenomenal fler, cu anvergură, dar şi cu o mare stângăcie. Politica de austeritate, obsesia lui pentru politicianul mediocru Udrea, conflictualitatea, schimbarea de pe o zi pe alta a dezideratelor, un personaj labirint care, însă, e încă în picioare. Nu mai are simpatiile de altă dată, dar are mai multă culoare decât Iohannis-ul de acasă. Un exemplu prost pentru Iohannis este gestul cu Antena3. Când fenomenul de masă al antenelor se diluase, Iohannis a arătat că îi este frică de un război cu Gâdea şi a dat-o la întors. Băsescu nu este laş, asta se poate spune. El s-a războit cu antenele atunci când trustul lui Voiculescu era pe val.
Dar Băsescu nu va mai exista niciodată în România ca om providenţial, cu o singură excepţie. Una de mare om de stat. Aceea pentru care se pregăteşte. Lovitura de istorie, cum am putea-o numi. Din scaunul de la Chişinău, să pregătească Unirea din 2018. Ar fi de senzaţie şi ar fi paşaportul său spre manual, dar şi spre o iertare colectivă, care i s-ar acorda de aici. Băsescu ştie bine asta, se pare…
Mai e ceva. Dincolo de Prut, capitalul de simpatie al lui Băsescu este unul extrem de mare, deci are un start din pole position. Cum va dirija această cursă rămâne de văzut. Moldova nu stă pe roze ecomomic, e cel mai sărac stat din Europa, şi o tăiere de salarii şi pensii ar fi de un umor grotesc la Chişinău, dacă ar porni de la acelaşi individ.
Mai există însă o teorie pe piaţă, una mai puţin grandioasă decât cea de mai sus şi chiar mai credibilă.
În Republica Moldova nu poţi ajunge preşedinte decât abia după 10 ani de când ai dobândit cetăţenia, deci nu pare a fi pentru Traian Băsescu. Însă Republica Moldova are altceva tentant pentru Traian Băsescu. Un acord de extrădare sau, mai degrabă, un criteriu – Republica Moldova nu îşi extrădează cetăţenii, şi, atunci, fostul preşedinte caută, de fapt, soluţii pentru a scăpa de o iminentă arestare în plan intern.
Mihai IONESCU