Vii la Vâlcea? Pentru ce să vin? Pentru asta și asta și astalaltă și aia….

Când vom putea să răspundem la această întrebare, atunci Vâlcea va fi un județ câștigat.

Vorbeam deunăzi cu un director comercial care are afaceri deschise cu o companie franco-germană. Discutam despre vizita reprezentanților acelei companii în Vâlcea. Și mi-a spus sincer.

”Ce să le ofer? Ceafă de porc cu cartofi prăjiți, niște mănăstiri și orașe cu blocuri? Oricât ne-ar plăcea nouă Vâlcea, greu este să spui cuiva de ce să vină, mai ales din țările turismului total cum ar fi Franța, Italia, chiar și Germania”

Am tăcut. Adevărul este că nu avem nimic de ”wow”, nu putem rupe gura târgului de turism european cu ceva de dat pe spate. Pentru că Vâlcea se dezvoltă nelegat, dezlânat. Fără o strategie unitară.

La această oră, singurele chestii pe care le mișcăm în Vâlcea, sunt sus la Vidra și jos la Prundeni. Da, singurele nuclee care sunt trasate și care au cale lungă de dezvoltare sunt la munte sus și jos, în bazinul viilor. Singurele două zone cu potențial unde începem să ne punem în valoare ceva deosebit. La Voineasa, unde de voie de nevoie, sindicatele au reușit să concesioneze Vidra sindicală, unui manager de top al unei companii de construcții, completând domeniul schiabil de la Obârșie și acesta, omul de afaceri, îndrăgostit de zonă va demara un uriaș program de investiții, scotând cadavrul turistic al Vidrei din mormânt. Colateral, la Brezoi, Sofianu, după ce a fost atenționat de noi, spune momentan, că pe locul fostelor active Carpatina va amenaja un parc de agrement care să completeze oferta turistic-culturală a vechiului oraș al țapinarilor, actual al bluesului Apropos, câtă lume știe că Brezoiul a fost ridicat de țapinarii italieni veniți aici, din zona italiană care era parte a Imperiul Austro-Ungar la finele veacului al XIX-lea?

Iar a doua este chiar investiția de la Prundeni, unde se lucrează la cel mai frumos drum turistic de nișă, un traseu de 11 km care taie longitudinal toate colinele predispuse la cultura de viță nobilă din Prundeni, Orlești și Drăgășani. Aici sunt șanse nu pentru 6-7 crame viticole, ci pentru zeci de astfel de investiții în perimetrul celor 11 km drum șerpuit printre podgodorii de viță nobilă.

Atât. Nordul de pe Valea Lotrului și bazinul viticol al Drăgășaniului. În rest, Vâlcea merge într-o inerție. La Băile Govora, sinistru, citeam ieri declarația unui director de hotel care se plângea că le scad valorile cu 60%, pentru că deh, nu mai vin pensionarii la tratement. Din cauză de Covid. Păi fraților, ați avut șansa pe tavă, să aveți încasări de peste 60% în plus, cu Covidul pe masă! Să fiți cea mai căutată stațiune din România! Cine v-a reținut să nu aduceți post-Covizi la cură în programe de 7 zile la Govora, stațiunea căilor respiratorii? Cine v-a reținut? Vă spunem noi, inerția modului de gândi. Niciodată nu v-ați gândit cu ce atragem? Pentru ce să vină omul din proprie voință la Vâlcea, la Govora? Doar din întâmplare. Păi venea să curețe plămânii de covid.

Aici este paradigma pe care trebuie să o schimbe cei care conduc Vâlcea, turismul, orașele, satele. Pentru ce să vină omul aici? Pentru ce să facă turism? Pentru ce să se mute aici? Numai fiindcă îi cântă cucul în pădure? Cucul cântă și în Prahova, și în Argeș și în Bucovina.

Fie primari, fie șefi de județ, fie parlamentari, toți trebuie să gândească simplu. De ce să îl aduc pe Hans sau pe Ion la Vâlcea? Pentru asta trebuie să am pe teritoriul comunei, orașului, satului, stațiunii, județului ceva care nu găsește în altă parte sau dacă găsește, la noi e mult mai bun calitativ, mult mai atrăgător.

Vorbim de exemplu, de stațiunea posibilă, viitoare, potențială, virtuală de la Romani. Păi acolo, dacă nu fac drum și nu am curent, nu va fi nicidoată nimic, în afară de o adunătură de 30 de viluțe și moteluri în care după ce stai 2 zile la un grătar, pleci. Pentru că nu ai ce face. De ce să vină atunci omul la Romani și să nu se ducă pe Caraiman? O zi e suficientă să vezi mănăstirea, să culegi afine și să auzi cucul. A doua zi pleci. Asta este problema la Vâlcea. A doua zi pleci, pentru că tot ce îți oferă natural oricare zonă din Vâlcea, se consumă într-o singură zi.

Iar dintre toate stațiunile balneare, Călimăneștiul are o ofertă diversificată. spa-uri, trei bărcuțe pe Olt și mănăstiri. Nu prea mult.  Dar, în afară de ceafa de porc și cartofi prăjiți nu ai ce mânca. Un borș de pește, apropos în tot județul Vâlcea, nu se mânâncă decât la un birt în Râmnicu Vâlcea. Da, cum ați citit, în județul prin care circulă al treilea râu din România, de la nord la sud, udând vreo 20 de localități, o ciorbă de pește se poate mâncă doar într-o cârciumă din zona de nord al Râmnicului, sub scările din Complexul Nord.

Sunt multe de spus, despre handicapul tuturor care sunt fie în privat, fie în public, decidenți ai Vâlcii, de a gândi exact această formulă: ”Eu cu ce atrag oamenii aici la mine în sat, în oraș, în stațiune?” Plastic spus, este ca un director de ziar care înainte de a scrie un articol se gândește la modul serios, eu cum atrag cititorii? Ori pun un comunicat de presă și merg pe inerție (ceafă de porc și cartofi prăjiți), ori vin cu o exclusivitate de opinie sau de informații de fac coadă la trafic.

Din păcate, la această oră, Valea Lotrului și bazinul viticol al Drăgășaniului sunt „fabricile” care lucrează pentru viitorul acestui județ. Restul județului pune comunicate de presă….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *