Victoria României: Patrioții au salutat-o din Germania, naționalist-suveraniștii din periferiile României stricate

Victoria Nationalei de Fotbal a României a dezvoltat două tipologii de ”satisfacții”. Una a fost cea firească, a majorității care așteaptă de ani buni un joc bun al naționalei, o retrezire a acestui sport pe care il iubim de pe vremea generației de aur.

Dar a fost și o satisfacție bolnavă a filorușilor din România care au dezvoltat un naționalism fecund, centrat pe o victorie împotriva Ucrainei, a ”țării” care pare a fi ”favorita Europei și a SUA”. Un fel de victorie ca o revoltă interioară, a românilor asupriți de colonialiștii apusului, ambasadele și toată retorica anti-UE cu care ne-au obișnuit în ultimii ani.

Altfel spus victoria naționalei de fotbal a fost o bucurie și o satisfacție simplă și firească, a faptului că România începe din ce în ce mai mult, chiar și în sport să arate a națiune europeană, occidentală cu 30 – 40.000 de suporteri care au salarii și venituri din care își permit să ajungă la un european de fotbal.

Și o victorie a frustraților, a suveraniștilor care percep în această victorie, o chemare mesianică  a națiunilor oprimate, a periferiilor. Un naționalism bolnav, similar rusismului, sârbismului, nu un patriotism normal și simpul generat de victoria curată într-un meci de fotbal împotriva oricărei echipe de fotbal.

Patriotismul trece prin stomac iar naționalismul suveranist pe la ruși. Adevărul e simplu, dacă România nu era în UE, de aproape 20 de ani, și rămâneam în siajul rușilor, nu aveam acest avans economic, nu eram o națiune ajunsă pe locul 45 în economia lumii, nu aveam 30-40.000 de români care din salariu să-și cumpere un bilet la meci și la avion. Și nu cred că o Românie la un European de Fotbal.

România este acolo unde e acum grație Uniunii Europene, grație occidentalizării, grație marilor investiții străine, grație unei dinamici absolute în ultimul deceniu, grație unei responsabilități, a unui bun simț și principialități de care au dat dovadă și jucătorii naționalei noastre de fotbal.

Patrioții au fost pe stadion și în Germania, naționaliștii în periferiile sociale ale României, visând cai verzi pe pereti, cu steagul lui Putin în ceafă.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *