Victor Ponta trebuie să studieze cazul Gutău şi Sarcozy

Klaus Iohannis a optat pentru a vorbi despre votul Parlamentului în cazul Ponta. Din punctul meu de vedere nu a vorbit deloc prost, cu o mică excepţie, aceea cu „probabil nu l-aş fi suspendat din funcţie”, un derapaj verbal spun eu, în care s-a poziţionat un pic mai sus decât îi este permis. În ansamblu Iohannis are dreptate, cu privire la predictibilitate. În vestul Europei, un asemena caz ducea implicit la o demisie în cel mai scurt timp.

Revenind la votul de marţi din Parlamentul României, un vot greşit şi inutil, care mai mult a arătat un vot politic într-un caz juridic, aşa cum au spus şi cei de la Ambasada SUA.

Dosarul Victor Ponta este extrem de subţire, dacă el conţine ce arată în comunicatul emis de DNA, Ponta ar fi avut toate şansele să joace această carte şi nu să se baricadeze într-o apărarea exagerată, punând scut în faţă coaliţia guvernamentală. Victor Ponta putea foarte bine să demisioneze, propunând de comun acord cu preşedintele un alt premier PSD şi să solicite judecarea cu celeritate a cazului său, dacă se ştie nevinovat. Garantat că ar fi câştigat simpatie în rândul propriului electorat prin acest gest. Iar în momentul câştigării procesului ar fi apărut ca un erou iar DNA ar fi avut de suferit enorm la capitolul imagine.

Din păcate, Victor Ponta nu a făcut nimic din asta ceea ce automat te duce cu gândul la o posibilă vinovăţie.

Cu cât Victor Ponta se încăpăţânează să rămână în funcţie cu atât adânceşte nu o criză politică, ci o criză electorală pentru propriul partid, în acest moment Ponta arată în ochii tuturor ca un ins care fuge de un proces, o laşitate care va coborî mult din procentele partidului.

Restul, disucţii despre justiţie politică, dosare la comandă, etc, sunt pur telenovele sau discuţii de sufragerie pe formă şi nu pe fond.

La Vâlcea există un caz, Mircia Gutău, personaj politic care nu a murit, dimpotrivă, la ora actuală are toate şansele de a reveni la primărie, deşi a primit două condamnări penale. Iar peste jumătate din electoratul din Vâlcea îl consideră pe Gutău nevinovat. Dacă Ponta va fi dovedit nevinovat, atunci toată paradigma de gândire a ultimilor doi ani pe binomul justiţie – corupţie PSD va fi anulat.

Iar la nivel internaţional Nicolas Sarcozy a revenit puternic în politică, câştigând zdrobitor alegerile locale în această primăvară.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *