Victor Ponta promite: În 2014 restaurarea Teatrului Național din București va fi gata.

Teatrul Național București, aflat în restaurare, va pune Bucureștiul foarte sus pe harta culturală a Europei, a declarat joi premierul Victor Ponta, precizând că banii pentru finalizarea lucrărilor sunt prevăzuți în bugetul pe 2014.

“Am discutat cu domnul ministru Barbu și avem în buget pe 2014 ultimii bani necesari pentru ca acest proiect să se încheie cu bine. Va fi un proiect care va pune Bucureștiul foarte sus pe harta culturală a Europei și sunt absolut convins că generațiile următoare se vor bucura de un Teatru Național cum ne-am dorit mulți alții”, a afirmat Victor Ponta.

Șeful Guvernului, însoțit de ministrul Culturii, Daniel Barbu, și directorul TNB, Ion Caramitru, a inspectat lucrările de renovare a Naționalului bucureștean.

“Mi-am permis o glumă cu domnul Caramitru: să spun că nu știu cum va rămâne în istorie — ca unul din marii noștri actori sau ca cel care a reconstruit practic Teatrul Național. Cred că amândouă pozițiile le merită. O să fiu foarte bucuros anul viitor să văd că se termină acest proiect uriaș gândit încă din 2006, dacă nu mă înșel, și finalizat în 2014”, a adăugat premierul.

El a precizat că pentru finalizarea lucrărilor este prevăzută în buget suma de 100 de milioane de lei.

“În bugetul Ministerului Culturii, pentru finalizarea Teatrului Național sunt 100 de milioane de lei. Dânșii au spus că 97 le trebuie. Dar sunt convins că n-o să fie doar 97. Ca întotdeauna când îți faci o casă nouă, constați la sfârșit că a mai costat ceva. Dar în mod sigur important e că există toată finanțarea pentru ca anul viitor să se finalizeze construcția și să fie inaugurat. (…) Important este că sunt și banii, s-a lucrat extraordinar de bine și sunt convins că anul viitor o să fie totul gata”, a spus Victor Ponta.

El a arătat că TNB va deveni “un mall cultural” și a dat asigurări că vor fi identificați specialiști care să-l administreze cât mai bine.

“Am discutat cu domnul Caramitru despre modul în care va fi administrat… Deja nu mai e un simplu teatru. Cineva a folosit un termen care mi-a plăcut foarte mult — un ‘mall cultural’, pentru că vor fi spectacole de teatru, vor fi cafenele, vor fi expoziții de artă și evident că stilul clasic de administrare nu se mai potrivește noii dimensiuni a clădirii și noilor funcționalități pe care le-a câștigat. O să găsim împreună niște specialiști care să ne ajute, așa cum se întâmplă cu clădirile de același fel din Europa, să fie administrată cât mai bine și ca număr de personal și ca venituri în așa fel încât să ofere cele mai bune servicii culturale din România. Cred că majoritatea țărilor din regiune și-ar dori să aibă un Teatru național ca acesta”, a concluzionat Victor Ponta. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *