Victor Ponta – posibil candidat la Primăria Bucureştiului

În condiţiile în care Liviu Dragnea pare că a pus PSD la picioarele lui Iohannis, e de aşteptat o schimbare radicală pe partea stângă a politicii din România, şi asta depinde de modul în care Victor Ponta mai doreşte să joace în Liga I.

Dacă, până la sfârşitul anului, fostul premier părea că se resemnează cu statutul de marginalizat şi chiar rejectat din rândul PSD, anul 2016 începe cu o nouă mişcare a lui Ponta, acesta adunându-şi aliaţii pe care îi mai are pentru crearea unui fundaţii, pentru început. (Cunoaştem scenariul, nu? Fundaţie, partid şi apoi intrarea pe teren).

În acest context, este de aşteptat ca Victor Ponta să revină în 2016 pe teren, şi nu pe linia PSD, optând însă spre un PC, unde Daniel Constantin ar ceda cu uşurinţă fotoliul de lider pentru fostul său şef de guvern. Deci, un prim pas ar fi făcut, urmând ca al doilea să fie deja cel aşteptat, fostul premier aruncându-se în prima mare bătălie electorală – Bucureştiul. Aşadar, toate şansele ca Victor Ponta să joace ultima sa carte politică, singura şansă de a reveni în forţă în prim-plan.

Un Victor Ponta în ofensiva pentru Primăria Capitalei ar schimba complet frontul de luptă, mai ales că, la ora asta, s-ar confrunta direct cu Gabriela Firea, liberalul Cristi Buşoi, dar şi cu adversarul său dintotdeauna, Traian Băsescu. Este de aşteptat ca doamna Firea să practice un non-combat în cauză, fiind cunoscută apropierea dintre fosta purtătoare de vorbe în campanie şi fostul premier.

Popularitatea lui Ponta în iunie va fi peste cea a lui Traian Băsescu, indiferent de escrocheriile populiste la care se pretează fostul preşedinte pentru a mai împuşca câteva procente de simpatie.

Şi să nu omitem un aspect esenţial, membrii PSD sunt complet nemulţumiţi de echilibristica pe care o face Dragnea în acest moment la nivel naţional şi ar vedea în Victor Ponta reîntoarcerea militantismului de odinioară.

Victor Ponta nu şi-a jucat, deci, ultima carte şi are avantajul tinereţii. Un succes la Primăria Bucureştiului ar arunca în aer PSD-ul, valul „pontist” care mocneşte în aceste zile în rândul social-democraţilor ar duce la o răzmeriţă făţişă în partid. Mai ales dacă alegerile locale se vor lăsa cu o înfrângere uriaşă pentru PSD-ul condus de Liviu Dragnea la nivel de CJ-uri şi primării reşedinţă de judeţ.

Evident, mai trebuie ceva luat în calcul, dosarul DNA al lui Victor Ponta. Singura piedică în revenirea acestuia în politică. O eventuală condamnare a acestuia anulează tot scenariul de mai sus.

Dar, dacă nu va fi aşa, Liviu Dragnea, despre care mai multe voci din PSD, la nivel naţional, afirmă că duce o politică execrabilă, nu va avea o primăvară şi o vară liniştite.

Şi să mai spunem ceva, ca nivel de încredere, în sondajele recente, Ponta se menţine peste Blaga, Gorghiu, Băsescu şi… Dragnea. Aşadar, o revenire pe teren a lui Ponta, câştigător al Primăriei Bucureştiului, va trimite în laborator, la analize, şi pe teoreticienii PNL, pentru a reevalua formulele pentru alegerile din toamnă.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *