Victor Giosan(Plus) acuza PNL și PSD de “giumbușlucuri”parlamentare pentru menținerea politizarii administrației

Săptămâna trecută PNL strecurase în legea stării de alertă eliminarea temporară a concursului ca instrument de acces în administrația publică (prevedere care a rămas, ușor edulcorată și după votul majorității PAS-ALDE-Pro_românia) și mai introdusese și alte giumbușlucuri cu privire la promovarea în poziții de conducere din aceiași administrație cam așa fără mari condiții.

Acum PSD inovează complet și modifică o hotărâre de guvern – deci reglementare secundară – în parlament. O ”noutate” absolută, asupra constituționalității căreia îi las pe experți să se pronunțe. Totul pentru a-și păstra ”oamenii” cu funcții în administrație – aici e vorba de sistemul de sănătate.

Bon, se vede că miza este mare. Deci și prioritatea este pe măsură: de-politizarea și re-profesionalizarea administrației publice românești. Nu va fi ușor, va cere mult timp (vreo 2-3 cicluri electorale pentru a. fi finalizată și consolidată), multă voință, competență și imagnație din partea celor care o proiectează și încep implementarea. Dar este o prioritate absolută – așa cum suntem acum nu vom ajunge nicăieri.

Nu este vorba să avem un stat mare sau mic – este o abordare eronată – ci un stat eficace și eficient, un stat care permite și susține (aici limba engleză e mai sugestivă – enabling state), un stat inclusiv și tolerant. Aceasta este una din mizele majore ale anului electoral 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *