Vasile Cocoş: Noul Cod al Muncii elimină comisioanele pe care un angajat trebuia să le dea unei societăţi de intermediere

Deputatul PSD, Vasile Cocoş, spune că prin legea care autorizează societăţi comerciale să intermedieze relaţiile de muncă între zilieri şi beneficiari, vine să fluidizeze piaţa muncii, să dea şanse de a obţine mai uşor o activitate remunerată şi poate diminua sectorul social care este o presiune pe bugetele locale şi naţionale.

“Săptămâna trecută a fost modificat Codul Muncii şi spun eu, că o măsură de bun augur vine să faciliteze accesul legal pe piaţa muncii dar şi în condiţii sigure pentru zilieri. O măsura care ajută astfel integrarea pe piaţa muncii din agricultură, din industria construcţiilor, din industria forestieră etc, a multor persoane aflate în căutarea unor munci sezoniere. Acestea nu vor mai căuta singure firme care să le ofere un contract de muncă sezonieră şi pot intra într-o bază de date de unde firme specializate îi pot selecta, fără niciun comision, şi ulterior plasa spre companiile beneficiare. Cu această ocazie se poate diminua segmentul social, al acelor asistaţi, apti de muncă, dar care nu găsesc de unii singuri munca cu ziua, cum se mai spune. Avem începând din această săptămână un cadru legal pe piaţa muncii care va simplifica timpul, stresul, creând avantaje deopotrivă şi pentru angajator şi pentru cel aflat în căutarea unei munci sezoniere. Şi se va evita acel comision pe care cel care căuta un job era obligat de multe ori să-l dea şi nu de puţine ori am avut de-a face cu înşelătorii”, spune Vasile Cocoş.

ocietățile comerciale române și străine vor putea să se autorizeze ca agenții de mediere a cererii și ofertei de muncă zilieră, conform unui act normativ care a fost recent publicat în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, firmele autorizate în condițiile legii vor putea să funcționeze ca intermediari între cei care vor să lucreze ca zilieri și beneficiari, însă nu vor avea dreptul să le ceară zilierilor bani pentru intermediere.

Firmele vor putea să le găsească de muncă zilierilor funcționând ca agenții de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră în curând, potrivit Legii nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Legea a apărut marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 313 și va intra în vigoare vinerea aceasta.

“Medierea între cererea și oferta de muncă zilieră este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a beneficiarilor cu zilierii, în vederea stabilirii, în conformitate cu prevederile prezentei legi, de raporturi de muncă”, se explică în actul publicat.

Această mediere între cererea și oferta de muncă zilieră va fi făcută de către agențiile de mediere acreditate sau supuse procedurii de notificare în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2002 privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă. Acreditarea o va face Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin unitățile sale teritoriale.

deputat PSD, Vasile Cocoş

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *