Vasile Cocoş (deputat PSD): Persoanele cu handicap, nedeplasabile, vor fi scutite de evaluările periodice

Deputatul PSD, Vasile Cocoş, vine în întâmpinarea persoanelor cu handicap sever, nedeplesabile şi spune că se lucrează la o lege prin care aceste persoane ar urma să fie scutite de evaluările periodice.

“Am văzut ştiri, materiale de presă, am primit sute de sesizări de la persoane care vin an de an, cu părinţii sau copii în braţe la comisiile de evaluare, deşi suferă de handicap sever nevindecabil. Ni s-a cerut să facem ceva în acest. Camerea Deputaţilor a votat un proiect prin care persoanele cu handicap din România ar putea beneficia de o serie de măsuri ce le-ar ajuta să se bucure de drepturi reale și ușurarea participării la viața socială și economică. Aceste măsuri, printre care și eliminarea reevaluărilor periodice pentru anumite persoane cu handicap nedeplasabile, sunt cuprinse într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Camera Deputaților pentru dezbatere”, spune deputatul Cocoş.

Altă schimbare propusă urmărește eliminarea cheltuielilor pe care persoanele care doresc să obțină un certificat de handicap sunt nevoite să le facă cu această ocazie. Mai exact, propunerea legislativă prevede că persoanele care ”solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului necesar evaluării complexe”.

Totodată, potrivit proiectului legislativ, școlile din țara noastră vor trebui să organizeze o comisie de evaluare și deliberare în privința orientării profesionale a copiilor. Evaluarea se va face cu participarea familiei școlarului cu dizabilități și ținându-se cont de aptitudinile, înclinațiile și idealurile profesionale ale acestuia.

Propunerea legislativă prevede noi obligații în raport cu persoanele cu dizabilități pentru autoritățile publice și pentru entitățile private. Astfel, autoritățile publice, dar și firmele private, ar putea fi nevoite, dacă documentul va ajunge să se aplice, să-și doteze sediile, până la sfârșitul anului 2020, cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, elevator destinat acestora, sisteme de avertizare și semnalizare optice și/sau acustice, sisteme de semnalizare în limbaj Braille (tactil) și obiecte sanitare pentru persoanele cu handicap.

Pe lângă acest proiect de act normativ, o altă propunere ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere. Astfel, după cum prevedePropunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru persoanele cu handicap “a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *