Valoarea pagubelor produse de ploi se ridică la peste 40 de milioane de lei

Valoarea pagubelor produse de vremea nefavorabilă, în ultima lună, în judeţul Vâlcea, se ridică la peste 40 de milioane de lei, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu.

‘În ultima lună, vremea a fost destul de vitregă în judeţul Vâlcea. Pe cursurile de apă din judeţ, nivelurile şi debitele au fost în creştere, fiind depăşite cotele de apărare pe mai multe pâraie, respectiv Olăneşti, Bistriţa, Govora, Sălătrucel, Topolog, Cerna şi Olteţ. A fost supus aprobării un proiect de hotărâre a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în care au fost inventariate un număr de 73 de localităţi, pe raza cărora, în perioada 10 mai – 06 iunie 2014, s-au produs situaţii de urgenţă. De asemenea, s-a efectuat o evaluare a costurilor de refacere şi reconstrucţie pentru o parte din obiectivele afectate, respectiv: infrastructura tehnico-edilitară comunală afectată, în sumă de 16.916.139 lei; drumuri naţionale afectate, în sumă de 16.200.000 lei; drumuri judeţene afectate, în sumă de 5.575.000 lei; obiective afectate aflate în administrarea Direcţiei Silvice Vâlcea, în suma de 2.404.380 lei; obiective afectate aflate în administrarea SGA Vâlcea, în suma de 285.000 lei’, a precizat Cornoiu.

În cadrul proiectului au mai fost propuse măsuri de de protecţie a populaţiei şi a infrastructurii riverane pâraielor Topolog, Tărâia (Mateeşti) şi Iazul Morţilor – Stăncălău (Băbeni).

‘Totodată s-a supus aprobării un proiect de hotărâre a CJSU Vâlcea, prin care s-au dispus o serie de măsuri, respectiv: Administraţia Bazinală de Apă Olt va elabora, în regim de urgenţă, nota de fundamentare în vederea întocmirii studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii regularizare pârâul Topolog, pe sectorul Tigveni- Galicea şi va reactualiza studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii Consolidări maluri pârâul Iazul Morţilor, localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea. Până la realizarea investiţilor menţionate, Administraţia Bazinală de Apă Olt va executa în zonele de risc, lucrări provizorii, pentru protecţia populaţiei şi a infrastructurii riverane pârâului Topolog’, a adăugat prefectul de Vâlcea

În luna mai, ploile căzute în judeţul Vâlcea au afectat peste 70 de localităţi, au inundat zeci de gospodării, locuinţe şi terenuri agricole, au distrus poduri şi podeţe şi au provocat reactivarea mai multor focare de alunecări de teren. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *