Valea Urloaia, zecile de cascade ale Perişaniului care dau glas muntelui

Poate că este cea mai frumoasă comună a muntelui, poate că istoria a ales în mod subiectiv să se nască aici, poate natura, când a cerut voie de Sus să pună pastel şi spirit, alesese deja Perişaniul.

Perişani1La prima vedere, localitatea pare ruptă din Stâncoşii americani, cocoţată pe munte, casele prinzând rădăcini în stânca masivului care, pe daci, i-a binecuvântat.

Aşa este la Perişani. Se intră prin cheile Băiaşului, spre mantia Masivului Cozia de nord şi apoi se tace ca într-o maiestuoasă catedrală apuseană.

Aici a vrut Tihomir să întemeieze primul regat românesc, aici, Basarab i-a arătat lui Robert de Anjou drumul de întoarcere, aici, capra neagră, ursul şi lupul carpatin au ţinut morţiş să completeze prima formulă a codrului frumos.

Perişaniul este oda turismului românesc. Cine va alege să înnopteze, chiar şi preţ de o noapte, la Perişani, va dori apoi o viaţă să rămână. De la Mlăceni şi până la Groşi, de la Pripoare şi până la marginea râului de aur, totul este un sonet, sonetul Perişaniului, capitală străveche a Loviştei de sus, locul unde păstorii au ales primele doine, unde râurile cântă în cascade şi unde cetăţile stau sub pământ, învăluite în mister, aşteptând să fie descoperite.

Aici e Valea Urloaia, valea care adună zeci de cascade, de parcă tot muntele ar fi un bariton de primă operă străbună.

Perişani2“Am descoperit alte minunăţii ascunse ale Masivului Cozia, peisaje de vis ce cuprind cascade tumultoase, colorit fantastic (verdele inconfundabil de Perişani, roşul pietrelor din apă), aerul ozonizat de munte… Sunt lucruri ce nu le găseşti în altă parte. Timp de 2 ore am parcurs ,,Valea Urloaiei”, unde am întâlnit o succesiune de cascade zgomotoase, care provoacă un urlet special în curgerea apei. Probabil de aici provine şi denumirea de *Valea Urloaia*.
Atenţie, până la amenajarea unui traseu turistic, cei care se încumetă să intre pe aceasta, trebuie să aibă în vedere că traseul este greu şi nu poate fi accesibil pentru toate categoriile de turişti. Detalii despre vizitarea lui pot fi obţinute de la Agentul de turism ce poate fi găsit zilnic la centrul de informare din Perişani”, spune Ion Sandu, primarul acestui tărâm de poveste.

Sus, vulturii măsoară vârful brazilor şi stăpânesc culmile alpine ale Coziei, mai jos, castele din fân cosit decorează curţile caselor din Perişani. Este un basm pentru oricine, oricând şi oricum.

Perişani3O insulă de piatră, o arcă a timpului este acest Perişani frumos, unde se aşteaptă primele investiţii masive în turismul loviştean. Unul cu blazon naţional!

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *