Valea Lotrului sau la pas prin Austria României

Cât de puţină lume ştie faptul că în România noastră, cu precădere în judeţul Vâlcea există o poveste care ţâşneşte ca o biblie din geneza unui lac şi se termină hăt departe până spre Valea Oltului.

Am auzit de Valea Oltului, a Prahovei, Jiului dar nu am auzit decât noi ai casei cum se spune, de Valea Lotrului, povestea care vine de la Câlcescu şi se termină la poale de Cozia, în capăt terminus Brezoi.

Legaţi la ochi orice turist din orice colţ al lumii şi purtaţi-l încet spre inima ţării şi dezlegaţi-i ochii la Obârşia Lotrului. Vă va spune cu siguranţă că e în Elveţia sau Austria. Va rămâne mut şi nu va ştii la ce să se uite mai întâi, la versanţii de sus sau la cristalinul Lotrului care urlă neputincios printre păstrrăvi şi stânci ascuţite care îi taie spinarea lui de râu şi îl aruncă într-o nebunie care se termină anonim în apele Oltului.

Valea Lotrului sau povestea hoţilor de codru este comoara judeţului Vâlcea, o vale care traversează Brezoiul, Mălaia şi Voineasa şi se lipeşte sus de Parâng, chemând corul păpădiilor care aici abia caută să schimbe gelbenul în puf sau scot din ascunziş un măr pădureţ proaspăt înflorit.

Nu poţi să nu iubeşti Valea Lotrului, noi vâlcenii o privim ca pe un amic de context, cel care nu e vâlcean şi e obişnuit aor cu Moeciu sau Bran, priveşte cu invidie la noi şi nu ne crede pe cuvânt că aici este şi basm şi poezie, istorie şi mândrie.

Da, suntem vanitoşi, pentru că Valea Lotrului, văzută de sus, este de fapt canionul nostru românesc, este artera secretă, drumul spre Mecca, râul nostru care izvorâşte dintr-un lac. Lacul Câlcescu. Un lac rece, tâios, un lac al trecerii spre lumea de sus, pentu că doar iniţiaţii şi cei care iubesc cu patimă firul ierbii de munte, jnepenii, bradul şi rebelul guşter care stă ascuns printre ierburi, numai pentru ei, lacul Câlcescu asigură trecerea dinspre real spre poveste.

Nu putea decât aici să fie Transalpina, pe care sper, că ăia de la Bucureşti o asumă, o înţeleg şi o trec pe lista numărul 1 de priorităţi. Da, m-am amuzat cu Transbucegiul sau Transrarăul, frumoase şosele ce-i drept, dar pe lângă Transalpina noastră sunt doar străzi de cartier pentru, cum se spune, la gameri, neiniţiaţi.

Şi cei care nu sunt din Vâlcea să noteze un nume. De pe acum – Obârşia Lotrului. Peste zece ani, Bran, Poiana, Moeciu sau alte destinaţii din astea cu brand vor fi doar palizi sateliţi, nu de alta dar Tirolul românesc este pe malul Lacului Vidra şi nu în altă parte.

Aveţi vreun prieten, unul care nu ştie ce să facă cu un cheag de bani, păi aşa cum am spus la început, legaţi-l la ochi şi aduceţi-l pe Valea Lotrului şi apoi lăsaţi ca dragostea pentru acest loc să-i pentreze simţurile. Aici va veni şi aici va investi.

Pe Valea Lotrului se intră calm prin Brezoi, se priveşte ezitant la început, apoi, cu cât avansezi, pe la Mălaia începi să taci, pentru că beţia începe să te doboare iar la Voineasa spr Vidra deja extazul este pe primele trepte. La Obărşie te-ai îmbolnăvit, iar dacă mergi pe Lotru până la Călcescu sau Transalpina, plângi pentru că nu mai vrei să te întorci. Oricum vorbeşti nemţeşte şi te întrebi dacă Vâlcea este în România sau în Oltenia aia, arsă de soare şi celebră prin pepenii de la Dăbuleni.

Nu, Vâlcea, nu e în Oltenia, nici în Ardeal, Vâlcea şi Valea Lotrului sunt luate din Biblie şi oferite cunoscătorilor….doar atât.

Liviu POPESCU

7 comments

 • plesanu sorin

  Mult mai frumos decat Valea Prahovei

 • simonetta

  Foarte fermecator…..

 • Peisajul este de vis!Parca ar fi rupt din cartile cu povesti.Eu si familia mea am avut minunata ocazie de a vedea pe viu acest loc si a fost o experienta pe care nu o vom regreta avand in vedere ca am urcat 4 ore dar totul a meritat!Este un lucru deosebit ca iti poti cunoaste tara!Multi oameni nu vad aceste lucruri si asta este pacat deoarece cu timpul…aceste locuri vor disparea si asta numai din cauza omului!Din acest motiv trebuie sa profitam de faptul ca in tara noastra natura este o adevarata minune!

 • Dan Florinel Armasel

  O minunatie,un taram de vis,de cate ori merg pe vale Lotrului,imi gasesc linistea sufleteasca,ma simt plin de energie si uit de toate problemele.Pacat ca prin dorinta de avutie,romanul distruge singurul lucru frumos ce ne-a mai ramas.

 • Pascan Magda

  In 2009 am petrecut o saptamana de vis pe valea Lotrului si de atunci m-am indragostit de zona,dar vorbiti si de Sureanu.

 • traian mihai

  Sint unul care de prin 1978,am batut si am iubit(si inca iubesc)aceasta splendida Vale a Lotrului si Obirsia Lotrului!Dovada e si poza de pe FB,dar din pacate,frumusetile Obirsiei si a vaii Lotrului palesc pe zi ce trece datorita Inaintarii civilizatiei si a omului tot mai adinc in inima naturii!In anii 1980,cine ajungea la Obirsia Lotrului,se putea considera pionier,cine urca crestele muntilor sipescuia in Lotru sau in Vidra,era rasplatit in primul rind de linistea si frumusetea mirifica a peisajului,a mamei Natura!Azi,datorita “omului”,si ma refer la ciupercari,culegatori de zmeure,afine,etc,cit si a “paltonarilor” care urca in virf de munte pt un mic ,o bere si pt a da casetofonul la maxim,nu te mai poti bucura de linistea si frumuserea fara egal a acelor locuri!Din pacate…Cine are urechi de auzit,sper din suflet sa inteleaga !!!

 • Tataie

  Atentie soferilor: pe V. Lotrului nu e loc de raliu ! Foarte multe animale in zona, vaci, cai (noaptea !)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *