Vâlcenii Victor Giosan și Adrian Buşu au fost numiți ambasador, respectiv consul în Spania

Aceasta ar fi fost o știre normală într-o Românie civilizată, europeană, bazată pe un set de valori și criterii de profesionalism, o Românie care apreciază și promovează elitele.

Nu, nu este adevărată știrea. Consul în Spania, la Zaragoza, va fi, din câte am înțeles, domnișoara Mădălina Cotar. O fată de la noi din sat, cu o inteligență șmecherească, ocupantă doar de sinecuri, studii pe la școli private. Viața ei privată nu mă interesează, aşa cum nu mă interesează viața privată a nimănui.

În fine, poate că sunt eu prea sever, prea exigent, dar Ministerul de Externe a fost mereu insula albă a guvernului, și până în 1989, și după. Aici s-au perindat, încă din vremea constituirii României Mari, profesioniști. De la miniștri, ambasadori, secretari, toți erau oameni cu biblioteci acasă, care știau globul terestru din Papua până la Kremlin. Oameni cu cravată și cu text, cunoscători de limbi străine, aşi în geopolitică, oameni care proveneau din rândul celor mai deștepți studenți sau adolescenți, cu o probitate profesională și o viață impecabile.

Cel puțin asta a fost impresia mea dintotdeauna despre acest minister condus, în prezent, de Aurescu.

Pe Mădălina o cunoaștem toți. E fată de treabă, e de acilea, de lângă casa noastră,  o combinaţie între damă de Mall și agent electoral. Recunosc, nu am discutat niciodată cu ea despre diplomația din Vietnam a lui Kissinger, despre autonomiile din Țara Bascilor sau Catalunia, despre Războiul Rece sau Brexit. Poate că aș fi avut surprize sau nu, impresia mea este că nu. Dar poate mă înșel. În orice caz, ideea este simplă, rezumativă: în acel Minister de Externe, așa cum îl văd eu, Mădălina Cotar se potrivește precum ursul polar la tropice sau pinguinii în Delta Dunării.

Dar poate că Ministerul de Externe a ajuns precum SGA, AFM și alte zone înghițitoare de personaje precum domnişoara de mai sus. Și atunci, știrea din titlu e clar o anomalie. Ce să caute, în acest minister, doi oameni citiți și care pot vorbi 24 de ore despre istorie și politică, de la Sumer și Solon până la Blinken?

România pe extern devine ușor o republică mioritică, o Românie de Mall, o țară în care oamenii buni, profesioniști pleacă din țară, nu ca ambasadori, ci ca să caute alte patrii. Iar fetele de la Brothers, în ambasade.

Am aflat primul informația respectivă, chiar din gura personajului de mai sus. Nu am zis nimic pe moment, am zâmbit. Apoi, pe drum, chiar conversam cu colega mea, Claudia, despre acest lucru. Dacă aș fi avut cu zece ani mai puțin, poate că aş fi manifestat o revoltă acidă. Atunci nu știam cum arată România Lor pe interior. Dar într-o Românie plină de impostură, mediocritate, ipocrizie, faptul că domnișoara Cotar va fi consul la Zaragoza este ceva firesc, cool, funny.  Este exact sensul vieții.

Mă opresc aici, probabil că Jador va fi numit director la Opera Română, iar Arsene, director la CNAIR. Și atunci, numirea lui Cotar în MAE chiar va arăta bine.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *