Vâlcenii își plâng onorabil securiștii dar sunt indiferenți când le mor adevăratele Elite

A murit Nicolae Manolescu. O personalitate. Un munte. Vâlceanul nostru a fost ambasador UNESCO, a pus bazele criticii literare din România, a fost omul care a cartografiat literatura română de la începuturi și până în prezent. A dat un impuls generației de poeți optezeciști.

A creat Cenaclul de Luni în 1977 până când a fost interzis de Nicolae Ceușescu. A fost omul despre care nu ai ce reproșa. Orice rând din bioografia lui Nicolae Manolescu este fără pată și este un plus care reverberează. De câte ori l-am întâîlnit în acești ani, mă simțeam atât de onorat că pot să vorbesc cu un Zeu. Cu unul care într-o altă țară ar fi fost președintele României democrate. Pentru că în anii 90, Manolescu a însemnat că în vidul de personalități, nu era chiar atât de săraci. Pe fundul sacului era totuși un Manolescu.

După 1990 a fost comparat cu Havel al României și a fost la un pas de a fi candidatul Convenției Democrate din România dar s-a dat la o parte decent pentru Emil Constantinescu. Și asta pentru că mizerabilii din presa naționalistă a vremii, gen Barbu sau Vadim, îi găsiseră în trecut legături ale părinților cu mișcarea legionară. (pe sistemul de gândire comunist, nu avea origini sărătoase).  A creat Alianța Civică prima platformă care a coagulat elitele anticomuniste din România.

A fost vâlceanul cu care ne putem mândri peste tot în lume.

Din păcate, vâlcenii nu sunt atât de impresionați de omul care a condus destinele Uniunii Scriitorilor din România, forul suprem al oamenilor literelor din România.

Însă, vâlcenii au plâns și au jelit după securistul de Săraru. Un colaborator al tuturor regimurilor, care s-a gudurat pe lângă Nicolae Ceuașescu, apoi pe lângă Ion Iliescu, un oportunist, o personalitate spun unii, de valoare morală îndoielnică. Vâlcenii s-au sensibilizat când a murit Dinu Săraru dar sunt indiferenți la pierderea unei valori cum este Nicolae Manolescu.

Vâlcenii de la tanti de la aprozar până la oarecine din administrație au suferit în jelanii feisbucale, atunci când Dinu Păturică modern, acest Săraru a trecut dincolo. Dar vâlcenii nu au idee cine este Manolescu. Vâlcenii au uitat că aici l-am avut și pe Ierunca.

Oare atât de jos a coborât nivelul de ”înțelepciune” al județului nostru? Să își plângă securiștii și să întoarcă spatele atunci când mor Elitele?

Liviu POPESCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *